Діабет буває двох типів, але загальна ознака захворювання – підвищена концентрація цукру (глюкози) в крові. Хворі на діабет люди стурбовані рівнем цукру в крові, а тому шукають різні способи утримувати його в нормі. Природно всім рано чи пізно приходить в голову найпростіший спосіб – регулювати його об’ємом їжі з вуглеводами. Так народжується просте питання, – які продукти харчування знижують цукор в крові? Не засмучуйтесь, але, на жаль, продуктів харчування, що знижують вміст цукру в крові поки що не існує. Є продукти з високим або низьким вмістом вуглеводів. А також є продукти, які можуть стабілізувати рівень цукру в крові на тривалий час. Ось їх в побуті і називають «продукти харчування, що знижують рівень цукру в крові» …
Ось кілька простих правил, які допоможуть Вам впоратися з діабетом другого типу (інсулінонезалежний). Вони не тільки сприятимуть поліпшенню самопочуття, але і дозволять знизити підвищений цукор в крові.
- Зазвичай рівень цукру зростає після прийому їжі, – так розділіть ваш звичний режим харчування на три головних і два другорядних прийоми! Це не дасть вам голодувати, але забезпечить невеликий рівень підйому цукру протягом дня.
- Ви вільно можете їсти капусту, моркву, салат, огірки, помідори, шпинат, інші овочі, пити каву, чай, томатний сік, воду або напої з цукрозамінниками. Такі напої низькокалорійні, а використання овочів збагачує їжу волокнами і вітамінами, які позитивно впливають на зниження цукру в крові продуктами харчування.
- Не забудьте знизити споживання хлібних і макаронних виробів, рису, картоплі, круп.
- Якщо у Вас зайва вага, виключіть з раціону горіхи, крекери, масло, жирне м’ясо або рибу, маргарин, молочні вироби з високим вмістом жиру, всі алкогольні напої.
- Відмовтеся від солодкого: шоколаду, тістечок, кока-коли, натуральних фруктових соків, що містять в своєму складі натуральний цукор. Вони вже точно не відносяться до харчових продуктів для зниження цукру в крові.
- Будьте уважні по відношенню до деяких «діабетичних» продуктів, що містять фруктозу або сорбітол.
- Намагайтеся споживати якомога менше солі.
- Для додання смаку їжі користуйтеся лимоном, спеціями, ароматичними травами.
- Для стабілізації рівня цукру в крові їжте яблука обов’язково зі шкіркою.
Раз на день вживайте страви з бобів або сочевиці.
Приймайте раз на добу чверть чайної ложки кориці, розведеної чаєм або водою. Це стабілізує цукор в крові аж до трьох тижнів!
Діабет 1 типу (інсулінозалежний)
У хворих на діабет підвищений рівень вмісту глюкози в крові. Засвоєнню глюкози в крові сприяє інсулін. Оскільки хворі на діабет 1-го типу худнуть, на відміну від хворих на діабет 2-го типу, що набирають вагу, то ваша головна задача – стабілізувати глюкозу в крові інсуліном, що знижує її рівень і правильним підбором харчових продуктів, що підвищують її концентрацію. Харчові продукти, «що знижують цукор в крові» вже були перераховані, згадаємо тепер про їжу, що підвищує глюкозу в крові.
Хлібні, макаронні вироби, рис і картопля, свіжі фрукти містять ту кількість вуглеводів, яка необхідна для підтримки енергії організму. Прийом цих продуктів потрібно рівномірно розділити на весь день так, щоб режим харчування включав в себе 3 головних і 2-3 другорядних прийоми їжі. Солодке – цукор, цукерки, мед і напої, повинні бути виключені з Вашого раціону, але можуть бути використані для відновлення сил після надлишкового фізичного перевантаження або при різкому падінні концентрації глюкози в крові.
Запам’ятайте:
– Їжа, багата вуглеводами, сприяє підвищенню цукру в крові.
– Інсулін знижує рівень цукру в крові.
– Регулярні заняття фізичними вправами також дозволяють знизити його рівень.
– Недостатнє споживання вуглеводів може послужити причиною розвитку гіпоглікемії.
Поради.
– Дотримуйтеся режиму харчування і не пропускайте прийоми їжі, щоб не порушувати режим харчування.
– Вживайте однакову кількість їжі щодня.
– Пам’ятайте, що при збільшенні фізичних навантажень, кількість цукру в крові неминуче падає. В цьому випадку приймайте додаткову кількість вуглеводів у вигляді склянки фруктового соку або шматочка хліба, щоб компенсувати втрачену енергію і відновити сили. Зазначена кількість їжі компенсує годину ходьби.
– Ви можете вільно пити всі напої без вмісту цукру.
– Намагайтеся постійно носити цукор шматочками з собою, так як зниження його рівня в крові може привести до розвитку гіпоглікемії, яка виражається такими симптомами, як запаморочення і тремтіння. В такому випадку необхідно відразу ж випити фруктовий сік або з’їсти кілька шматочків цукру.
Дотримуючись цих простих правил ви зможете вести більш вільний спосіб життя, а значить, хвороба не зможе вас так сильно обмежувати! А тому проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем, виробіть прийнятні для Вас правила і регулюйте рівень цукру самостійно, тим більше що для цього можна скористатися і народними засобами!
Бережіть себе і бувайте здорові!