Останніми роками мешканці Тернопільщини все частішестали помічати біля своїх помешкань, а то й в людних міських зонах плазунів.

З початку цьогорічної весни інтернет знову заряснів повідомленнями пронашестя змій. Якогось дня рятувальники виловлювали вужа на територіїТернопільської ЗОШ №10. Справжній переполох викликала змія на СТО вТернополі. Майстри лагодили автомобіль і виявили плазуна між торпедою

та лобовим склом. Відео та фото прецеденту розмістив на своїй сторінці всоцмережі керівник СТО Анатолій Паньків. «Привезли тераріум, а неавтівку», — жартували майстри. Коли змія вилізла зі сховку, побачили, щоїї довжина більше метра. Працівники сервісу впіймали плазуна і вивезлиза місто.

А днями про непроханого «гостя» на обійсті повідомила мешканка селаБуцнів Тернопільського району Тетяна Андріїшин. Жінка розповіла, що їїбатько побачив плазуна на подвір’ї, виловив та викинув у річку. У той часбіля хати гралися діти, тож могло статися непередбачуване. «Тато йшовдо гаража, як раптом — змія.., — з жахом згадує жінка.

— Трохи прибив їїі викинув у річку, бо, очевидно, що вона звідти приповзла. Невідомо, чито був вуж чи змія, плазун мав зелено-жовте забарвлення, смугастийживіт». Бачили плазунів неподалік своїх обійсть й інші мешканціБуцнева. Нині люди занепокоєні, аби раптом це не були отруйні плазуни.Про те, чому плазуни все частіше з’являються в населених пунктах нашоїобласті, «НОВА…» попросила розповісти доцента кафедри ботаніки тазоології Тернопільського національного педагогічного університетуЛюбов Шевчик.

— Мешканці нашого краю справді підтверджують, що плазунизаповзають в населені пункти. Це передусім пов’язано із природнімифакторами — з початком весни змії виходять із зимової сплячки, томупокидають кубла, а у травні починають паруватися, тому шукають дляцього затишні місця, — розповіла Любов Омелянівна.

— Окрім того, через масове вирубування лісів ділянки під нимиосушуються, висихають джерела, а тому змії розповзаються у пошукахбільш вологих територій та поживи — мишей, жаб, пташенят. Плазуни, яквідомо, полюбляють тепло та вологу. Кубляться і зимують змії в урвищахна глибині двох метрів біля коріння дерев. Нині констатуємо загальнезбільшення чисельності плазунів на Тернопільщині, що зумовленезміною клімату — потеплінням. Ареал видів суттєво розширюється.

Наскільки мені відомо, близько десяти років тому в лісах нашої області,зокрема, на Теребовлянщині лісничі проводили акліматизацію плазунів.

Селяни були свідками, як у ліси привозили по кілька мішків змій івипускали в малинники. Не маю офіційного підтвердження цієїінформації, але такі заходи необхідні задля збереження екосистеми.Якщо раніше люди сміливо ходили по малину, то тепер все більшеостерігаються натрапити на плазуна, до того ж — отруйного. Розширенняареалу гадюки степової в Україні відбувається давно, тепер вонадобралася до Подільської височини.

Звичайно, що коли людина несподівано натрапляє на плазуна, виникаєпаніка, тоді важко зорієнтуватися, що це за вид. Розпізнати плазунівможна за певними ознаками. Так, вужі мають жовті «вуха», довгу округлуморду, добре плавають. Вуж водяний має забарвлення металічноговідблиску. Полози зустрічаються на галявинах, гадюки — у лісах, навідкритих теплих місцях(виповзають на асфальт).

Довжина полоза більше метра,а гадюки звичайної — 75 см.Характерною ознакою гадюкзвичайних є зигзагоподібниймалюнок, лісово-степових —

темне забарвлення. Мордагадюки — у виглядірозчепіреної губи, виглядагресивний, голова — трикутнаабо ромбоподібна, хвісткороткий. Утім, не варто

забувати, що відбуваєтьсявидова мінливість, тому зпершого погляду іноді важкорозпізнати плазуна. Не можуточно сказати, в яких районахнашої області нині водитьсянайбільше плазунів, очевидновсе ж там, де більше лісів.

Нині в Україні катастрофічна проблема звивченням тваринного світу, оскільки держава не дбає про розвитокзоології, тому й наукових досліджень не так багато. Вчені говорять, що унаших краях є території, де на гектарі землі водяться до 90 гадюкзвичайних, але у більшості — на гектарі живе 3-8 особин. Ми зі студентами бачили чимало гадюк на хуторі Знесіння, що наТеребовлянщині.

Якщо плазуна не зачіпати, то він не нападе на людину.Може вкусити, якщо несподівано наступити на нього. Таким чиномплазун захищається. Як людину лякає зустріч з плазуном, так і плазуна —з людиною.

Отож, вирушаючи до лісу чи прогулюючись парком, потрібнодивитися під ноги, розгортати траву палицею. А ще варто брати закритевзуття, прикривати одягом ноги. Якщо побачите змію — намагайтесьуникнути контакту з нею, не біжіть, не кричіть, не тупайте ногами. Якщож побачите плазуна в людному місці — викличте рятувальників.

1600_1200_20091226101547217061-300x225

 

Від admin