За даними державного моніторингу, під який підпадає 31 найменування продуктів, у березні 2018 року подорожчало 85% цього списку та найбільше – овочі та м’ясо, список продуктів, які найбільше подорощали опублікував на своїй сторінці в фейсбуці керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
У ТОП-5-ти продуктів входить морква, буряк, свинина, яловичина та варена ковбаса з капустою.
1-місце: морква, яка за минулий місяць подорощала на 3 гривні за кілограм. На початок квітня її середня ціна в Україні складає 10,9грн.
2-місце: буряк із 2,8грн подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 10,9грн.
3-місце: свинина, вартість якої зросла за березень на 1,9грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 109,8грнза кілограм.
4-місце: яловичина, яка за перший весняний місяць додала 1,8грн, і коштує 122,2грн за кілограм.
5-місце: варена ковбаса та капуста, які піднялися в ціні на 1,6грн та їх середній цінник по країні – 85,4грн і 7,5грн відповідно.
Єдине, що може хоч трохи підняти настрій пересічному українцю, так це здешевлення на 80коп гречки, яка у середньому зараз коштує 20грн. Крім гречаної крупи у березні зменшилася ціна тільки на цукор – 20коп на кілограмі. Вартість цукру тепер становить 15,3грн.