За підсумками другого сезону телевізійного шоу «Інспектор. Міста» одного з центральних телеканалів, Тернопіль набрав найбільшу кількість балів і посів перше місце. Позитивну оцінку здобули,зокрема, безпека, освіта та послуги у місті.

Зокрема, інспектори провели експеримент із втратою гаманця, який за короткий термін було повернуто тернополянами, що свідчить про високу громадянську свідомість містян. Також відзначили покращання у системі освіти. Зокрема, про це свідчить зменшення кількості скарг на недоліки у забезпеченні шкільної освіти. Крім того, було враховано, що у 2017 році Тернопіль посів друге місце серед усіх обласних центрів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Тобто, випускники тернопільських шкіл виявилися одними з найрозумніших в Україні.

inspektor-2018-1

Інспектори також відзначили позитивний діалог з міським головою, зокрема, у питанні вирішення наявних проблем у місті. У підсумку Тернопіль здобув сім балів і за цим показником випередив усі міста, які з ревізією відвідали Володимир Остапчук та команда проекту «Інспектор. Міста».

Варто зауважити, що це не перший такий здобуток Тернополя. Так, у листопаді минулого року, за версією поважного видання «Українська правда», очільник Тернополя Сергій Надал увійшов до двадцятки найпрогресивніших мерів-інноваторів України, яких відібрали з-поміж понад 400 заявок. Під час голосування враховувалися інноваційність міського голови Тернополя і впроваджені ним практики. Критерії оцінки відповідали світовим аналогам рейтингу European Capital of Innovation та стосувалися нововведень в усіх сферах життя мешканців міста: міське планування, громадські послуги, культура, охорона здоров’я, екологія, безпека та охорона, комунікація, підприємництво, стартап-екосистема, бренд міста.

Неодноразово міський голова Тернополя визначався незалежними експертами моніторингової організації «Слово і діло» як найбільш відповідальний мер, який покроково виконує дані передвиборчі обіцянки. Зокрема, в 2017 році голова Тернополя став першим серед своїх колег, які найбільше уваги приділяють ремонтам доріг, а також очільником міста, який виконав найбільше даних обіцянок серед усіх обласних центрів.

Зрештою, самі тернополяни позитивно ставляться до проживання у своєму рідному місті. За версією журналу «Фокус», який регулярно складає рейтинг найкомфортніших для проживання міст, у 2017 році Тернопіль посів 7 позицію, хоча ще кілька років тому займав 34 місце. Серед позитивних переваг Тернополя відзначається низький рівень злочинності, розвинене автомобільне і залізничне сполучення, хороша екологія, високий рівень освіти, а також впровадження «Карти тернополянина». Загалом, тернополяни серед переваг проживання називають загальні позитивні зміни у місті, проведення ремонтів доріг і тротуарів, облаштування парків і дитячих майданчиків, покращання ситуації з громадським транспортом.

 

Тернопіль визнано також одним із лідерів у питанні сприяння розвитку малого і середнього підприємництва. Зокрема, минулого року з ініціативи міського голови Сергія Надала було ухвалено рішення про автоматичне продовження договорів на оренду комунального майна тим підприємцям, які працюють без порушень і справно сплачують податки до бюджету. Мотивація міського голови полягала в тому, що підприємці дають змогу місту розвиватися. Проста статистика показує, що загальна сума доходів від підприємницької діяльності та пов’язаних із нею становить майже мільярд гривень. Це в тому числі кошти, які дозволяють покращувати комфорт у місті.

Наявність доброї освіти, висококваліфікованих працівників, покращання інфраструктури робить Тернопіль привабливим не лише для власних мешканців, але й для інвесторів. Рік тому журнал fDi Intelligence визнав Тернопіль кращим у рейтингу європейських міст за показниками економічної ефективності. Журнал fDi Intelligence видається британською компанією The Financial Times та щороку публікує рейтинг інвестиційно привабливих європейських міст. Також аналітична агенція «Євро-Рейтинг» віддала Тернополю першу позицію інвестиційної ефективності міст України за підсумками ІІ кварталу 2017 року. Тернопіль тоді посів найвищу сходинку рейтингу, випереджаючи навіть Київ.

Безперечно, у нас є проблемні питання, які потрібно вирішити. Проте практика показує, що місто активно розвивається. Це помічають усі, – і самі мешканці, які беруть безпосередню участь у змінах міста, і незалежні моніторингові організації й економічні експерти. Тож відомий вислів «файне місто», що закріпився за Тернополем, має не лише поетичне визначення, пов’язане з піснею «Братів Гадюкіних», але й цілком реальне наповнення. Тернопіль  – справді файне місто, в якому хочеться жити.

 Іван Величко

Від admin