Вже кілька тижнів обговорюється новина про прихід до міста світового бренду McDonalds. Більшість тернополян позитивно сприймають цю новину, але є і противники. Узагальнює всі «плюси» та «мінуси» та запитує думку тернополян з цього приводу «Голос».

Що говорить економіка

Спочатку сухою мовою економічної прагматики. Компанія McDonalds прийняла рішення розпочати діяльність у місті Тернополі і відкрити перший заклад міжнародної компанії-лідера у галузі швидкого обслуговування. Для початку варто розібратися, як працюють компанії такого масштабу на кшталт McDonalds. Практика показує тут суцільні переваги.

По-перше, McDonalds є справним платником податків, а всю зарплату персоналу виплачує офіційно зі сплатою всіх відрахувань. Тобто, тернополяни мають змогу отримати гідне місце праці зі 100% «білою зарплатою», а місто – додаткові надходження до бюджету.

По-друге, McDonalds, як правило, шукає постачальників для своїх ресторанів у найближчій місцевості. Щоправда, компанія висуває високі стандарти до якості продукції. Прихід McDonalds, як правило, сприяє активному розвитку підприємництва і високим виробничим стандартам. Зрештою, кожен ресторан McDonalds стає популярним публічним місцем відпочинку, куди приходять родинами та з дітьми. Поруч, як правило, виростає багато інших об’єктів таких, як магазини, банки, які охоче користуються потоками клієнтів, котрі після McDonalds обов’язково зайдуть за чимось корисним. І це також нові робочі місця.

По-третє, прихід McDonalds – це своєрідний позитивний сигнал для інвесторів, туристів. Місту, у якому є мережа цих ресторанів, більше «довіряють». Скажімо, високотехнологічні ІТ-компанії з високими зарплатами працівників орієнтуються на ті міста, куди «заходять» такі відомі бренди, як McDonalds. Також Тернопіль, – напевно, єдине місто України, через яке проходить аж ТРИ міжнародні траси. На околицях вже розміщуються великі логістичні склади, де збираються і перевантажуються різноманітні товари, а це знову ж таки – робочі місця і підвищення загального рівня життя у місті.

По-четверте, McDonalds – це, як правило, не тільки ресторан, але і облаштована прилегла територія. Крім того, компанія відома багатьма соціальними проектами, котрі втілює регулярно. Зрештою, це і додаткові громадські вбиральні, якими можна скористатися. Таким чином, економічна прагматика дає нам однозначні «плюси» від McDonalds у Тернополі.

Що думають містяни

Разом із тим, ми вирішили запитати думки й у кількох тернополян, при цьому різного віку, щоб отримати «зріз громадської думки». Цим людям ми поставили запитання про їхнє ставлення до того, що в Тернополі буде McDonalds.

Петро, студент ТНЕУ: «Однозначно позитивно. Моє покоління любить такі заклади, де можна посидіти, скористатися безкоштовним Wi-Fi, поговорити. McDonalds є саме таким місцем. Плюс, для мене, як студента – це можливість підзаробити. У них досить гнучкі умови роботи і графік. Тому позитивно»

Пані Галина, пенсіонерка: «У нас тут багато різних кіосків і «наливайок», тож боляче дивитися, як туди тягнеться наша молодь. Якщо буде заклад, де не продають алкоголю, але молодь може там збиратися, то я тільки «за».

Ігор, підприємець: «Добре ставлюся. У мене двоє малих дітей. Інколи хочеться сходити кудись так, щоб можна було посидіти поговорити, а діти, щоб були зайняті. McDonalds – саме таке місце».

Хто проти McDonalds у Тернополі

Однак не можна сказати, що всі на 100% підтримують відкриття міжнародного ресторану швидкого харчування у Тернополі. Є й такі, хто бачить в цьому загрозу. Зокрема, останнім часом у соцмережах з’являлися окремі заклики завадити приходу міжнародного бренду до Тернополя. Щоб зрозуміти логіку таких людей, достатньо проаналізувати, хто і чому вбачає «загрозу» у таких закладах. Насамперед, досвід показує, що з появою ресторанів McDonalds суттєво зменшується частка молоді, яка від «нічогоробити» «йде на пиво», купує алкоголь і проводить час на вулиці або ж у закладах сумнівної якості. Відтак саме для їхніх власників та продавців алкоголю McDonalds є найменш вигідним. Це підтверджує і загальна статистика: в місцях, де підвищується економічний рівень добробуту, споживання міцних напоїв зменшується. Тож цілком ймовірно, що протидіяти можуть ті, хто зробив собі бізнес на людських слабкостях.

Василь Тотовицький

 

Від admin