З 1 січня в Польщі вступили в силу нові правила працевлаштування іноземців на сезонну роботу відповідно до директиви Європарламенту та Європейської Ради. Про це заявив віце-міністр сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Станіслав Швед.

За його словами, сезонна директива ЄС змушує Польщу здійснювати більш жорстку політику працевлаштування сезонних працівників в трьох галузях: рільництво, садівництво, туризм.
З початку 2018 року в Польщі вводяться так звані сезонні дозволи, які максимально спрощують оформлення на роботу іноземців. Вони будуть видаватися на 9 місяців протягом року. В певних ситуаціях польські землероби в рамках цього ліміту зможуть доручити роботу іншому іноземцю терміном до 30 днів без оформлення чергового дозволу на виконання іншої роботи.

Буде більш жорстка регламентація заявок на короткострокове працевлаштування довжиною на 6 місяців.
Оформлення дозволу на сезонну роботу і заявки на працівників залишають на повітових рівні і підпорядковуються старості, цим займається Служба зайнятості, яка має розгалужену мережу представлену практично в кожному повіті.
Розглядатимуться документи терміном від 3 до 7, в крайніх випадках до 30 днів. Вводиться збір з роботодавця – 30 злотих, які підуть на збільшення працівників в Службі зайнятості.

За словами Шведа, його відомство разом з Міністерством сільського господарства працюють над ще більшим спрощенням правил працевлаштування в рільництві, адже в Польщі не хватає робочих рук.

Від admin