Тернопільський адміністративний окружний суд відхилив позови Ігоря Турського, Івана Сороколіта та Романа Навроцького, яких було виключено зі ВО «Свобода», а пізніше офіційно позбавлено депутатських мандатів. Екс-депутати намагалися через суд повернути собі місце в міській раді, – пише «TeNews».

Якими методами екс-депутати намагалися зберегти мандат

Колишні депутати намагалися через суд скасувати рішення тернопільської територіальної виборчої комісії, яка позбавила їх депутатських мандатів відповідно до народної ініціативи. Дуже цікавою була аргументація позову. Екс-депутати вимагали через суд заборонити тернопільській ТВК приймати рішення про позбавлення їх мандату. Очевидно, вони забули, що закон про місцеві вибори та статус депутатів місцевих рад надає територіальним виборчим комісіям таке право. ТВК можуть відкликати депутатів, якщо зібрана необхідна кількість підписів виборців. А Роман Навроцький «переплюнув» всіх. Він вимагав від суду визнати незаконним дії громади Тернополя, яка зібрала необхідну кількість підписів щодо його відкликання. Перекладаючи з мови юриспруденції, Навроцький хотів, щоб суд заборонив громаді проводити будь-які дії щодо відкликання депутата. Хоча законодавство України чітко передбачає таке право для громади. Як наслідок, позови всіх трьох екс-депутатів відхилили. Вони остаточно і безповоротно втратили мандат.

Як екс-депутати боролися з громадою у судах

Варто нагадати, що «скандальна трійка» раніше також у судах намагалася зупинити процес позбавлення їх депутатського мандату, коли виборці зібрали необхідну кількість підписів. Так, по кожному з трьох вже колишніх депутатів зібрано 2 000 підписів тернополян про відкликання (загалом 6 000 підписів). Всі підписи були вчасно відправлені у міську Територіальну виборчу комісію. Для відкликання депутата необхідно зібрати підписів не менше, ніж виборча квота: для Тернопільської міської ради це близько 1500 підписів. Тобто кількість підписів більша від необхідної.

Однак, екс-депутати у судах усіх можливих інстанцій намагалися довести, що їх виборці не мають права позбавити їх депутатських мандатів. Це б дало їм можливість заблокувати процедуру відкликання вже на рівні Тернопільської міської виборчої комісії.

Спершу екс-депутати звернулися з ідентичними позовами (кожен по своїй справі) у Тернопільський окружний адміністративний суд. Суд став на сторону виборців і визнав дії громади законними.

Згодом вони подали апеляцію у Львівський апеляційний адміністративний суд. Але й львівський суд визнав збори виборців та процедуру депутатського «імпічменту» правомочними.

Висновки судів однозначні: виборці мають гарантовані українським законодавством права на відкликання депутатів міської ради відповідно до затвердженої процедури.

Екс-депутати хочуть залякати представників ТВК

Вже після оголошення рішення ТВК, Турський, Сороколіт та Навроцький почали залякувати членів ТВК, які проголосували за позбавлення їх депутатського мандату. У соціальних мережах йде справжнє цькування представників ТВК, їм надходять погрози. Тобто, всіма силами намагаються залякати людей, які просто виконали волю громади, – забрати депутатський мандат. Але тернопільська ТВК витримала цей тиск, її представники залишилися вірними законодавству України та громаді Тернополя.

Нагадаємо, що минулого тижня тернопільська міська виборча комісія позбавила депутатських мандатів Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта. Відповідне рішення ТВК прийняла у результаті народної ініціативи з відкликання депутатів, яких виключили з ВО «Свобода». «За» відкликання депутатів проголосувало 11 членів ТВК.

turskyy-dok-1 navrockyy-dok-1 navrockyy-dok-2 navrockyy-dok-3 navrockyy-dok-4 sorokolit-dok-1 sorokolit-dok-2

Богдан Стельмах

 

Від admin