2018 рік стане ключовим роком для створення нових фермерських господарств, сільськогосподарських підприємств та обслуговуючих кооперативів Тернопільщини. Адже держава передбачила значне фінансування для того, щоб простимулювати аграрно-промисловий комплекс. Зокрема, у поточному році для сільськогосподарської галузі України закладено в бюджеті 6,3 млрд. грн., які будуть розподілятися між районами за різними галузями та відповідно до того, хто наскільки буде активним.

Відтак, як повідомляє в. о. директора департаменту агропромислового комплексу Тернопільської облдержадміністрації Володимир Стахів, 6,3 млрд. грн. у 2018 році розподіляються наступним чином:

– 4 млрд. грн. — розвиток тваринництва (замінили цією програмою минулорічну квазіакумуляцію);
– 1 млрд. грн. — на фермерство;
– 1 млрд. грн. — компенсація за придбання с/г техніки вітчизняного виробництва;
– 300 млн. грн. — садівництво;
– 117,9 млн. грн. — інші інструменти підтримки.
Тваринництво
За словами Володимира Стахіва, загальний ресурс на цю програму у бюджеті складає 4 млрд. грн. Так, на банківські програми відведено 2,5 млрд. грн. Ці кошти направлятимуть передусім на підтримку будівництва нових ферм та комплексів: або на здешевлення кредитів на будівництво, або на компенсацію частини власних коштів виробників, витрачених на будівництво. Максимальний кредитний ресурс під такі цілі — 10 млн. євро на один товарний комплекс під 3% річних на 5 років. Максимальний розмір компенсації «тіла» кредиту складає 25% від обсягу витрат.

 

«У разі необхідності, за результатами першого півріччя роботи програм, їхні механізми можуть бути відкориговані. Водночас, за прогнозами, до кінця року ріст поголів’я худоби буде не менш як 11%, а надоїв молока — не менше, ніж на 5%», – зазначив Володимир Стахів.
* Ще 700 млн. грн. із 4 млрд. грн. — бюджетна дотація на вирощування молодняку ВРХ.
* 500 млн. грн. — бюджетна дотація за утримання молочного стада ВРХ.
* 300 млн. грн. — часткова компенсація вартості племінних тварин сперми та ембріонів.
Фермерство
Загальна сума підтримки — 1 млрд. грн. Її, як наголосив Володимир Стахів, пропонується розподілити наступним чином:
* 500 млн. грн. — на здешевлення кредитів (із них 100 млн. грн. — для новостворених фермерських господарств);
* 205 млн. грн. — компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
* 190 млн. грн. — компенсація вартості насіння;
* 100 млн. грн. — фінансова підтримка обслуговуючих кооперативів;
* 5 млн. грн. — компенсація вартості дорадчих послуг.
Компенсація вартості сільськогосподарської техніки
Загальний ресурс підтримки — 1 млрд. грн. При цьому, програма поширюватиметься на сільськогосподарську техніку та елеваторне обладнання (раніше елеваторників не включали до цього переліку — це новинка Кабміну) з часткою локалізації від 40 до 60% місцевої локалізації виробництва. Так, для тракторів вона має становити не менш як 40%. Крім того, наразі обговорюється і пропозиція щодо збільшення частки компенсації за придбання техніки з 20 до 25%.
Садівництво

Загальний ресурс підтримки — 300 млн. грн. Мета інвестування — нарощення площ садів на понад 3 тис. га, залучення нових технологій зберігання та переробки плодів, а також створення близько 30 тис. нових робочих місць.

Від admin