Вчені радять якщо не відмовитися від переробленого м’яса, то хоча б скоротити в раціоні його кількість. Вживання переробленого м’яса (бекон, копчене м’ясо, салямі, шинки, сосиски) збільшує ризик захворювання на рак, повідомляє Facts You didn’t Know, передаєUkr.Media. Вчені радять якщо не відмовитися від переробленого м’яса, то хоча б скоротити в раціоні його кількість.
Червоне м’ясо також впливає на розвиток ракових хвороб, хоча і в меншій мірі. І перероблене, і червоне м’ясо містить велику кількість жиру і заліза, що сприяють розвитку злоякісних пухлин.
Більшість людей вірять в те, що їм подобається, і це особливо справедливо стосовно здоров’я і продуктів харчування. Наприклад, один різник у соцмережах зізнається, що просто вирізає рак з м’яса і продає це м’ясо покупцям!
На сьогоднішній день вченим мало що відомо про причини виникнення раку. Але нещодавно дослідники одного з університетів проаналізували дані про вплив червоного і обробленого м’яса на розвиток раку підшлункової залози.
У ході проведення експерименту дослідники розглянули показники про стан здоров’я 6643 людини. Вчені виявили, що збільшення споживання червоного м’яса до 120 г в день було пов’язано з підвищенням рівня ризику розвитку раку підшлункової залози у чоловіків. Дослідники встановили, що всього 50 г обробленого м’яса в день підвищує рівень ризику виникнення раку підшлункової залози на 19%, а споживання 100 г день підвищує ризик на 38%.
Обробленим м’ясом вчені називають те, що заготовлено з допомогою копчення, маринування, соління або додавання хімічних консервантів, таких як нітрит натрію.
Тільки уявіть собі, яка кількість звичних для вас продуктів харчування потрапляє в цю категорію! Бекон, ковбаса, шинка, сосиски і практично всі інші м’ясні продукти!
Присутність нітриту натрію в нашій їжі викликає занепокоєння вчених в усьому світі, так як цей компонент є попередником нітрозамінів. Ці канцерогенні сполуки дуже небезпечні для здоров’я людини, оскільки здатні прискорити процес формування ракових клітин в організмі.
Інші дослідження підтверджують, що оброблене м’ясо підвищує ризик:
раку товстої кишки на 50%;
раку сечового міхура на 59%;
раку шлунка на 38%;
раку підшлункової залози на 67%.
Як захистити здоров’я, не відмовляючись від м’яса?
Якщо ви не можете зовсім відмовитися від м’яса, дотримуйтесь цих порад щодо зниження шкоди:
Купуйте органічне м’ясо тварин трав’яної відгодівлі.
Вибирайте необроблене м’ясо, яке не містить нітратів.
Вибирайте продукти з позначкою «100% яловичини», «100% курятини» і т. п. Це єдиний спосіб переконатися, що ви отримуєте м’ясо одного виду.
Не купуйте продуктів, що містять глутамат натрію, кукурудзяний сироп, консерванти, ароматизатори та барвники.
Намагайтеся купувати м’ясні продукти у місцевих фермерів, яким можна довіряти.
Відмовтеся від покупних маринадів.
Всіх цих труднощів можна уникнути, якщо вживати м’ясо в сирому вигляді. Але проблема в тому, що на великих підприємствах тварини вирощуються в таких умовах, що їх м’ясо містить масу інфекцій і шкідливо для здоров’я, якщо його не приготувати.
Тому купуйте органічне м’ясо гуманно вирощених тварин, щоб уникнути ризику.