Виноградна лоза добре перезимує в тому випадку, якщо вона добре визріла, тобто здерев’яніла. Тому з самого початку осені треба забезпечити гарні умови зволоження, живлення, освітлення виноградних кущів, своєчасне зняття врожаю з лози.


В осінній час лоза, що дала врожай, стає слабкою, так як багато ресурсів витрачено на дозрівання ягід. Тому відразу після збору врожаю обов’язково підгодуйте кущі і продовжуйте доглядати за виноградником. Для осінніх підгодівель використовуйте органічні добрива з додаванням деревної золи. Але занадто багато добрив відразу не вносьте. Краще просто  замульчуйте  грунт біля самої основи стовбурів шаром перепрілого гною або ж компостом.

В жовтні виноградник обов’язково потребує грунтовного поливу. Це допоможе підготувати кущі до зимівлі. При цьому полийте обов’язково рясно, щоб коріння отримали достатньо вологи.

Не допускайте ущільнення грунту. Для цього регулярно рихліть його, це сприятиме збереженню вологи, і в підсумку кущам буде легше перезимувати.

Осінь – найкращий час для формування кущів винограду. Обрізку починайте після перших заморозків , після того, як опаде листя. Раніше вкорочувати пагони не рекомендується, оскільки відразу після листопаду в лозі ще йдуть процеси фотосинтезу. Передчасна обрізка порушить накопичення поживних речовин в пагонах, стовбурі і кореневищі. Але тягнути з цією процедурою до заморозків теж не варто. Як тільки почнуться холода, лоза зробиться дуже крихкою, і будь-які операції на винограднику приведуть до розламів пагонів і інших пошкоджень.

Видаліть хворі та старі пагони. Залиште тільки повноцінні і найздоровіші. При цьому їх кількість повинна бути на третину більше ніж потрібно для формування куща. Це на той випадок якщо зимівля буде несприятливою і деякі пагони не витримають морозів. Якщо ж зима виявиться не дуже суворою, то зайве можна видалити навесні. Обрізати однорічний приріст не жалійте, видаляйте його до 80%.

Обробку лози проти хвороб (особливо коли виноград хворів) потрібно проводити перед укриттям на зиму,за допомогою концентрованого розчину залізного купоросу (300-500г на 10л води) або розчином карбаміду (мочевина) -700г на 10 л води.

Підготовку до утеплення починайте ще в період обрізки. Формуйте кущ таким чином, щоб лозу було легко пригнути до рівня грунту. Якщо ви збираєтеся вкривати лозу у вертикальному положенні, не знімаючи зі шпалер, тоді формуйте кущ довільно.

Вкривати виноград на зиму потрібно далеко не завжди. Тільки якщо сорт не холодостійкий або очікуються сильні морози, то доведеться провести відповідні заходи. Приблизно в середині жовтня в сухий погожий день приступаємо до укриття винограду. До цього часу повинні пройти перші заморозки і загартовування виноградної лози. Для цього їй достатньо декількох днів з температурою -5-8 ° С, але не нижче -10 ° С.

Утеплення винограднику звичайною плівкою не зовсім хороший варіант. При потеплінні температура під плівкою сильно підвищується. Також там висока вологість, а це – ідеальне середовище для розвитку грибків, цвілі і виникнення процесів гниття. Укриття з тирси і листя дає приблизно такий же результат. Тому утепляйте виноградник лапником (гілки з хвої). Він добре провітрюється і затримує сніг. Тобто умови для зимівлі лози будуть ідеальними. В умовах присадибного саду найбільш успішну зимівлю забезпечує так зване повітряно-сухе укриття.

Від admin