У Бучацькому районі оголосили карантин та вирізують свиней. Все через африканську чуму, виявлену в двох тварин у господарстві села Бариш – розповідає Медіатор.

20 жовтня в Бучацьке управління  Держпродспоживслужби надійшло повідомлення про гибель свині у селі Бариш. В дворі господарства утримували дві сільгосптварини – одна з яких загинула, а другу,  через підозру на африканську чуму, піддали ефтаназії. У двох трупів взяли зразки матеріалу і відправили на діагностику в Київ, там діагноз підтвердили.

Вогнищем спалаху епідеміологи визнали садибу мешканки села Бариш та оголосити цю територію неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней.

З 23 жовтня у селі, де є 630 дворів, встановили карантин.

– Встановлено зону захисту від вогнища спалаху – це територія села Бариш та встановлено зону нагляду, радіусом 10 кілометрів від зовнішніх меж зони захисту та віднесені до неї такі населені пункти Бучацького району: село Вербятин, Озеряни, Переволока, Рукомиш, Жизномир, Сороки, Зубрець, Звенигород, Підзамочок, Ліщанці, Стінка,Порохова, Соколів, Русилів, Пишківці, Трибухівці, Малі Заліщиким, Заривинціці, Зелена, Курдибанівка, Старі Петликівці та Бучач. Та населені пункти Монастириського району, сусіднього: село Олеша, село Ковалівка, Савелівка, Григорів, Бертники, Чехів, Дубенка, Велеснів, Залісся, Садове, Комарівка, Світле, Гончарівка, Криниця, Вербка, Коропець та Монастириськ, – розповідає виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби у Бучацькому районі Володимир Гафткович.

При в’їзді на територію села Бариш встановили ветеринарно-поліцейський пост, де проводять цілодобове чергування. 26 другорядних доріг для виїзду і заїзду з села Бариш перекопали. Аби не попустити вивіз  свинного м’яса чи продуктів його переробки за межі неблагополучної території патрульні  також перевіряють автомобілі.

Від admin