Нещодавно тернопільські ЗМІ підірвала інформаційна «бомба» від народного депутата з далекого Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) Віталія Купрія. Мовляв, прокуратура розслідує «крадіжку» 28 мільйонів гривень у громади Тернополя для закупівлі торфу для котелень. За його словами, прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за його депутатським запитом. Як виявилося, народний депутат зманіпулював інформацією, – пише «Ternopillive.com.ua».

Що відкрила прокуратура – справу чи провадження?

Купрій на своїй сторінці у Фейсбук написав, що тернопільська місцева прокуратура за його заявою розпочала досудове розслідування щодо проведення незаконних тендерів комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго». Більшість  тернопільських ЗМІ оголосили, що проти мерії завели кримінальну справу. Однак, законодавство України про статус народного депутата зобов’язує органи прокуратури відкривати провадження щодо кожного запиту депутата. Навіть, якщо б він заявив, що сусід посварився із сусідом, місцева прокуратура зобов’язана відкрити кримінальне провадження.

У чому звинувачують «Тернопільміськтеплокомуненерго»?

Купрій стверджує, що, згідно з якимись накладними, «Тернопільміськтеплокомуненерго» закуповувало торф за ціною 2100 гривень за тонну з ПДВ. Хоча Державний концерн «Укрторф» і Державне підприємство «Волиньторф» (Волинської області) пропонують ціну 768 гривень за тонну. Тому він обчислив, що тернопільська влада нібито вкрала у громади 28 мільйонів гривень!

Насправді «Тернопільміськтеплокомуненерго» взагалі не закуповувало торф. А закупляло готову послугу з теплопостачання в компанії ТОВ «Тернопільтепло», яка облаштовує котельні на альтернативі та виробляє тепло. І таке тепло для «Тернопільміськтеплокомуненерго» виявилося за ціною дешевше, ніж би воно купувало газ і виробляло тепло самотужки, як це робить досі на газових котельнях.

Таким чином, нардеп, не розібравшись у справі, відразу звинувачує у злочині невинних людей. Тому виглядає це як політичне замовлення.

Чому «замовили» Тернопіль?

Поширення Україною альтернативних джерел енергетики – це економічна смерть для всіх так званих олігархів, які контролюють українську нафтогазову та вугільну промисловості. Про це відкрито говорять економісти та експерти. Тому й робиться все можливе, аби зупинити поширення Україною енергетичної альтернативи.

Тернопіль перебуває у невеликому списку міст, де є власне комунальне підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго», яке займається виробленням та постачанням населенню тепла. Але олігархи контролюють практично всі обласні «обленерго», в тому числі ВАТ «Тернопільобленерго».

Якщо котельні на альтернативі почнуть ефективно діяти у Тернополі у промислових масштабах (ймовірність чого довела робота котельні на Лесі Українки, 4), цим прикладом точно скористаються громади у всій Тернопільській області. Адже котельні на альтернативі працюють на місцевій сировині і дозволяють знизити споживання газу більше ніж 6,5 млн куб.м. За нинішніх цін на газ це більше 4,5 млн грн економії щорічно, і є не лише економією для громади. Це й 4,5 млн недоотриманих прибутків бізнес-імперіями енергетичних олігархів. Тому й було кинуто на Тернопіль інформаційну «бомбу» від народного депутата.

Тарас Вишеньский

Від admin