Незважаючи на те, що закон набув чинності 11 жовтня, “осучаснення” пенсій відбулося з 1 жовтня. Під “осучасненням” в уряді розуміють застосування єдиного показника середньої зарплати при розрахунку пенсій.

Що принесла пенсійна реформа тернополянам?

 У середу, 11 жовтня, набрав чинності закон про пенсійну реформу. Згідно з ним, українська пенсійна система зазнала суттєвих змін. Ці зміни стосуються збільшення пенсій, а також порядку їх розрахунку.

Підвищення

Незважаючи на те, що закон набув чинності 11 жовтня, “осучаснення” пенсій відбулося з 1 жовтня. Під “осучасненням” в уряді розуміють застосування єдиного показника середньої зарплати при розрахунку пенсій. У 2017 році цей показник складав 3 764,4 грн.

Раніше близько половини українських пенсіонерів отримували пенсії, що обчислювалися на базі середньої зарплатні за 2007 рік. А різниця у виплатах працівникам з однаковим стажем, залежно від року виходу на пенсію, була дуже суттєвою.

Виплати зростуть і через загальне підвищення мінімальної пенсії. Мінімальна пенсія тепер — 1 452 грн., що на 140 грн. більше, ніж було раніше (нагадаємо, що з 1 травня 2017 року мінімальна пенсія складала 1 312 грн., однак багато пенсіонерів отримували навіть менше тисячі гривень, тепер це в минулому). До речі, нова пенсійна система забезпечить підвищення пенсій для 9 млн. пенсіонерів. А загалом середнє підвищення пенсій складатиме близько 700 грн., але для значної частини пенсіонерів пенсія зросте лише на 200 грн. і менше.

Інші зміни

Крім того, з 1 жовтня не буде оподаткування працюючих пенсіонерів, а пенсійний вік не зросте. Однак інші зміни, внесені до закону, суттєво реорганізують систему виходу на пенсію:

  1. Пенсійний стаж, потрібний для виходу на пенсію, за 10 років зросте до 35 років.Саме цю новацію опозиційні політики, а також деякі експерти називали “прихованим підвищенням пенсійного віку”. Зміни будуть поступовими, і показника 35 років мають досягти у 2028 році.

У 2018 році для виходу на пенсію у 60 років треба буде мати страховий стаж 25 років (для тих, хто вийде на пенсію до кінця року, поки що діє «стара» норма страхового стажу — 15 років). Якщо стаж менший 25 років, але більший від 15 років, то вийти на пенсію можна буде у 63 роки. Якщо стаж від 15 до 16 років — вихід на пенсію посувається до 65 років. Ті ж, хто не має страхового стажу, зможуть отримувати так звану соціальну пенсію від 65 років. Цікавий момент: додатковий страховий стаж, але не більше п’яти років, можна буде купити.

  1. Від 2019 року запроваджується накопичувальна система пенсійного страхування.Однак ті, кому на
    1 січня 2019 року залишатиметься менше 10 років до виходу на пенсію, зможуть відмовитися від внесення платежів до накопичувальної системи.
  2. Скасування спеціальних умов виходу на пенсію для окремих категорій працівників.Державні службовці, судді, прокурори, науковці, працівники освіти на інші категорії працівників, які отримували “спеціальні” пенсії та мали окремі умови виходу на пенсію за 15 різними окремими законами, втрачають право виходу на пенсію “за вислугою років”, а пенсії для них нараховуватимуться за загальними правилами.

Окремі умови виходу на пенсію матимуть лише військовослужбовці, для яких, згідно із рішенням парламенту, до 1 листопада уряд має розробити спеціальний законопроект.

За півроку уряд також має розробити законопроект про запровадження професійної пенсійної системи, в якому будуть передбачені умови виходу на пенсію для працівників шкідливих виробництв. Парламент також зобов’язав уряд упродовж півроку провести аудит Пенсійного фонду та забезпечити створення єдиного реєстру тих, хто отримує соціальні виплати.

  1. Запровадження індексації пенсій. У 2019-2020 роках індексація здійснюватиметься за окремими рішеннями парламенту. Від 2021 року відбуватиметься автоматична індексація, розрахована на 50% залежно від інфляції за попередній рік, і на 50% — залежно від зростання середньої зарплати за попередні три роки.

Чи встигли?

Дефіцит Пенсійного фонду, який цього року сягнув понад 140 млрд. грн., був найбільшою “дірою” українського бюджету. Загальні видатки українського бюджету на 2017 рік складають понад 790 млрд. грн. А видатки Пенсійного фонду — 284 млрд. грн., тобто співставні із третиною загальних бюджетних видатків. При цьому більшість українських пенсій — близькі до межі прожиткового мінімуму.

Співвідношення пенсіонерів і працюючих в Україні близьке до катастрофічного. Фактично одного пенсіонера нині утримує один платник Єдиного соціального внеску:

– кількість пенсіонерів в Україні — 12 млн.;

– кількість осіб працездатного віку — 18 млн.;

– кількість офіційно зареєстрованих працівників — 16,4 млн.;

– кількість платників ЄСВ — 12,3 млн.

Очевидно, що пенсійну реформу необхідно було запроваджувати ще десятки років тому. Отож, чи встигли і чи зміни виявляться ефективними, покаже лише час.

Джерело: НОВА Тернопільська газета

Від admin