Тернопільські медики кажуть, що кабачки – це відмінне доповнення до щоденного раціону і чудове джерело вітамінів. Вони повинні якомога частіше з’являтися на вашому столі. Такий продукт збагатить і урізноманітнить раціон, пише TeNews.

«У 100 г кабачка ви знайдете такі поживні речовини: білок – 2,71 г; жир – 0,40 г; вуглеводи – 3,11 г; клітковина – 1,1 г; вітамін С – 34.1 мг; тіамін – 0,042 мг; рибофлавін – 0,036 мг; ніацин – 0,705 мг; вітамін B6 – 0,142 мг; фолієва кислота – 20 мкг; вітамін А – 490 МО; кальцій – 21 мг; залізо – 0,79 мг; магній – 33 мг; фосфор – 93 мг; калій – 459 мг; натрій – 3 мг; цинк – 0,83 мг.

Кабачки цінують не тільки за смакові якості, а й за високий вміст вітамінів – A, C, вітамінів групи B, мінералів – кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів – лютеїн, каротин і зеаксантин. Про калорійність кабачка: у 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.

Чим корисні кабачки: вони прияють схудненню. Низька калорійність кабачка – при одночасному багатстві цінних поживних речовин – робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Крім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи. Стрес: у кабачках багато вітамінів групи B, що допомагає знизити рівень стресу і розслабити організм. Вітаміни також благополучно впливають на пам’ять і концентрацію.
Кабачки зміцнюють кістки, вони містять достатню кількість фосфору, магнію і кальцію. Ці мінерали позитивно діють на зміцнення кісток і в деякій мірі запобігають їх ламкості внаслідок старіння. До того ж ці овочі підтримують роботу серцево-судинної системи. Живильні речовини, що містяться в кабачках, регулюють рівень цукру в крові, підвищують її згортання і покращують роботу серцево-судинної системи. Також кабачки підтримують роботу травної системи.

Великий вміст води і клітковини в кабачках робить їх ідеальним продуктом, яким можна урізноманітнити раціон для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Підтримують здоров’я очей. У кабачках присутній лютеїн і зеаксантин. Ці речовини в значній мірі впливають на гостроту зору і здоров’я очей, запобігаючи такому серйозному захворюванню, як катаракта. Кабачки зміцнюють імунітет. Кабачок містить вітаміни А і С, які відмінно підходить для зміцнення імунної системи. Допомагають контролювати цукор. У кабачках низький глікемічний індекс і мало вуглеводів. Вони відмінно ущільнюють їжу, дарують відчуття ситості і не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові. Користь кабачків є і для вагітних жінок. Овоч містить велику кількість йоду і фолієвої кислоти, які необхідні для правильного розвитку плоду і дитини в ранньому періоді життя. Тому вживання цього овоча рекомендується вагітним жінкам і матерям, що годують груддю. Кабачки мають неабияку користь і для чоловіків: вчені провели дослідження в напрямку корисних властивостей кабачків і виявили, що вони ефективно допомагають лікувати деякі захворювання у чоловіків, наприклад, доброякісну гіпертрофію простати. Кабачки – на думку лікарів – допомагають боротися з цією дисфункцією», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.

Від admin