Тема дорожньо-транспортних пригод завжди асоціюється у людей з аваріями на дорогах, коли відбувається зіткнення машин. Але не завжди мають траплятись такі масштабні ситуації, щоб мати проблеми пов’язані із транспортними пригодами. Іноді, власне, навіть сам транспорт, відіграє останню роль у ДТП.

Андрій Лень, що мешкає у Тернополі на вулиці Руській, 17 червня виїжджав автівкою з власного двору. Через вузькі центральні вулиці, зробити це можна було лише «задом», бо по-іншому не виїдеш.

— Я виїжджаю, голову повернув назад і бачу, що йде, скажімо так, нетвереза людина. Цей чоловік проходить повз мою машину і стукає рукою по багажнику. Я вирішив з п’яним не зв’язуватись і зачекати поки він зайде під арку. Обертаюсь, дивлюся як він повільно йде. Мене ще насторожило, чому він так повільно відходить від мене. А тут бачу, знову повертається і ще раз стукає кулаком по багажнику. Це вже було останньою каплею, я вийшов з машини, аби вияснити, що, власне коїться, — розповідає Андрій Лень.

У той час чоловік, що бив його автівку також пішов на зустріч до водія. Вони стали за 1.5-2 метра від водійського місця і почали виясняти стосунки. Олександр, а саме так звати чоловіка, що бив рукою по багажнику авто, став цікавитись чому пан Андрій їздить тут машиною. На що у відповідь почув аналогічне запитання чому він тут ходить. Конфлікт почав набирати обертів, вже у доволі таки агресивній формі, чоловіки почали пояснювати одне одному кому де ходити, а кому де їздити. У кінці-кінців, за словами Андрія Леня, Олександр схопив його за руки. Щоб якось себе захистити останній також почав стримувати руки нападника, а той у відповідь вдарив його, як то кажуть у народі «на Одесу», тобто головою в ніс.

Їхня «потасовка» закінчилась тим, що Андрій штовхнув Олександра і той зашпортнувся за колону і впав.

— Він присів на землю і почав казати,що болить нога. Я подав йому руку і навіть думки не було, що могло трапитись щось серйозне. Бо я бачив, як він падав і ніякого сильного удару не розгледів. У кінцевому результаті, виявилось, що він зламав ногу. Я говорив зі знайомими лікарями, — вони пояснили, що нога могла зламатись через те, що він падаючи різко і неправильно присів, — вважає Андрій Лень.

З Олександром також була його знайома та ще кілька десятків свідків, які гуляли того вечора центром міста. Андрій викликав швидку допомогу , а також дав свій телефон постраждалому, аби той назвав свої дані диспетчеру швидкої. Поки очікували на лікарів прибули працівники ДАІ і беркутівці. Спочатку правоохоронці хотіли оформлювати ДТП, але очевидці цієї події відразу ж пояснили їм, що нічого подібного не було й працівники ДАІ лише взяли пояснення в обох сторін цього конфлікту й опитали декілька свідків.

Оскільки ДТП не зафіксували, усю подальшу справу передали у руки дільничого міліціонера, який ще раз зібрав усі пояснення. Андрій Лень вказав у своєму поясненні, що першим на його автомобіль напав Олександр і при тому погрожував йому особисто і його сім’ї.

Близько 22:00, коли Олександра забрали до травмпункту, Андрій повертався з медичної експертизи, від якої, до речі, відмовився Олександр.

— І тут починається найцікавіше: мені телефонують з проханням підійти у травмпункт. Я не зовсім зрозумів навіщо, але майнула думка, що з мене вимагатимуть гроші на лікування, або ще для чогось. Але поїхав вияснити, що ж від мене хочуть, — згадує пан Андрій.

Коли ж він приїхав, то побачив біля травмпункту машину, що оформлює ДТП. Перша людина, яка його зустріла — батько Олександра. Як розповідає Андрій, одразу ж при зустрічі батько представився йому, аби він «знав з ким має справу». Андрій дізнався, що цей чоловік полковник міліції, який перебуває зараз на пенсії.

Прямо у травмпункті почали оформлювати ДТП, зробили  там же огляд машини і забрали усі документи. Автомобіль відвезли на вул. Бережанську до МРЕО і навіть не видали документів, які засвідчують, що автівка там знаходиться, обурюється Андрій Лень. Він хвилюється, що якщо з машиною щось трапиться, чи її вкрадуть, то він навіть потім не зможе довести, що вона там була.

Документи чоловіку так і не повернули, він написав заяву у міліцію. Там його звернення мав розглядати той самий слідчий, що займається справою пов’язаною з Олександром. Але ж це зовсім інша справа, в якій звинувачення подає сам Андрій Лень, а це означає, що і розглядати цю проблему має інша людина.

За допомогою тернополянин звернувся у громадську організацію «Єднання». Тут допомагають вирішувати подібні ситуації. За порадою активіста організації Володимира Шевченка вони подали заяву у прокуратуру і суд. Чоловік також знайшов собі адвоката, котрий допомагатиме йому відстоювати свою правоту. Андрій Лень хоче аби дії Олександра розглянули як хуліганські, бо , за його словами, саме останній спровокував інцидент.

— Ми подали скаргу до прокуратури і суд за неправомірні дії правоохоронців. Адже вони забрали усі документи й не  повертають. Відповідь ми ще не отримали, до слова, суддю змінили, і ми думаємо, що в такий спосіб вони збираються готуватись до фальсифікацій. Андрія приблизно зорієнтували на 12 тис грн, це сума яку він повинен дати потерпілому, — пояснює Володимир Шевченко

Він вважає, що штраф — звичайне здирництво, і платити таку величезну суму немає за що, адже за його словами, винен безпосередньо той, хто розпочав конфлікт — Олександр. Розділяє його думку й один із свідків — пані Станіслава Андріївна, котра бачила усю цю ситуацію. Жінка продає квіти в центрі й саме на її очах розвився інцидент. Її так обурює ситуація, яка склалась, що пенсіонерка навіть написала лист-звернення начальнику обласної міліції Віктору Саку, де описала цю подію так, як вона її бачила. Кореспондент газети «Місто» читав копію цього звернення, де написано, що перший Олександр провокував водія завдаючи удари його автомобілю.

Поспілкуватися з другою стороною цього конфлікту дуже складно: у лікарні повідомили, що його вже виписали, хоча необхідного 21 дня він так і не відбув. Розшукували його й інші колеги журналісти, та він чомусь уникає представників ЗМІ.

Ми будемо слідкувати за розвитком цієї події аби наші читачі дізнались хто ж таки справді винен у цій ситуації, і чому правоохоронці так не хочуть прислухатись до свідчень очевидців.

До слова, усі, хто був свідком цієї ситуації і хоче допомогти розібратись у спірному питанні звертайтесь в громадську організацію «Єднання».

Олена Лисиця

Тернопільська Липа

Від admin