Паломництво, присвячене 120-й річниці від дня народження Патріарха Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого і тематиці Святих Тайн, розпочнеться виходом прочан з Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Волочиська, Сатанова та Підволичиська 12 липня.
Цьогоріч, сподіваються священнослужителі, до прощі долучиться більше тисячі віруючих. Окрім прочан із сусідніх областей, до Зарваниці йтимуть і закордонні гості – з Польщі, Іспанії та Німеччини.

Андрій Романків, протосинкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ: «Також багато паломників і молоді будуть брати участь у цій прощі, жертвуючи в це паломництво своєю пішу прощу».

Після святої літургії в Катедральному соборі у п’ятницю, 13 липня, всі зареєстровані прочани у супроводі міліції та медперсоналу вирушать до Зарваниці. Для тих, хто не зможе йти пішки, виділять спецтранспорт.

Перша зупинка з ночівлею відбудеться в селі Струсів. Там вірян нагодують теплою їжею та виділять місце для відпочинку. В обідню пору суботи до паломників долучаться Патріарх УГКЦ Святослав, архієпископ Мелхітської Греко-Католицької церкви Еліс Шакур та перший єпископ-ординарій Кишиневської єпархії Республіки Молдова преосвященний Антон Коша.

Орест Павліський, голова комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ: «Долучиться до нас багато священників, які будуть надавати людям саме духовну підтримку. Люди будуть мати можливість сповідатися по дорозі. Більше вже буде такого духовного проводу, щоб саме зустрітися із Зарваницею вже готовим, щоб гідно приготувати своє серце, свою душу».

Програмою Всеукраїнської та молодіжної прощі, окрім Святих Літургій, передбачено похід зі свічками, нічні чування та початок духовного концерту. На ньому після опівночі виступатимуть тернопільські та львівські етно-колективи. Це має об’єднати молодь у релігійнму сенсі, каже Олена Бідованець.

Олена Бідованець, президент федерації українських католицьких академічних і студентських товариств «Обнова» УГКЦ: «Сама назва цієї нічної сцени – етно-духовний фестиваль. Тобто ті особи, які хочуть отримати релігійне наповнення нічного концерту, матимуть таку змогу. А також ті, які мають відчуття і більшу потребу в автентичному етно-наповненні, також зможуть бути задоволені».

Із собою на прощу варто взяти речі першої необхідності: намет, каремат, захисний крем від укусів комах та інше, – кажуть представники УГКЦ.

ІНТБ

 

Від admin