У січні-червні 2012 р. на переробні підприємства області надійшло 7,8 тис. т (у живій вазі) худоби та птиці (на 3% менше проти січня-червня 2011 р.) та 104,1 тис. т молока (на 13% більше). Про це повідомили головномуу управлінні статистики у Тернопільській області. Переробні підприємства закупляли худобу і птицю в середньому по 14,3 тис.грн за тонну живої ваги (на 15% дорожче, ніж у січні–червні 2011 р.), молоко – по 2,1 тис. грн. за тонну (на 8% дешевше). Слід зазначити, що основними постачальниками сировини для молокопереробних підприємств області багато років поспіль залишаються селянські господарства, від яких у січні-червні 2012 р. на переробку надійшло 55% загальних обсягів молока. Проте, в області спостерігається диспаритет закупівельних цін за категоріями товаровиробників: у сільськогосподарських підприємств молоко закупляли в середньому по 2,6 тис. грн за тонну, у господарств населення – по 1,7 тис. грн за тонну. Частково це пояснюється тим, що в січні-червні 2012 р. від агроформувань 97% молока надійшло на переробку вищого та першого ґатунку; від господарств населення – лише 30% молока першого, решта, 70% другого ґатунку.

Від admin