Спека примушує людей шукати будь-які способи охолодження. Кожен робить це по-різному, але найбільш дієвий і популярний метод — пірнути у прохолодну водичку. Проте, не усі знають і вміють себе правильно поводити на воді. Не варто, мабуть, нагадувати і про те, що чимало п’яних також рятуються від гарячих сонячних променів у водоймах.

Зважаючи на усі ці фактори, роботи у рятувальників і водолазів дуже багато. Так, троє людей втопилися на Тернопільщині за два перші тижні літа. Ще одного 9-річного хлопчика врятували працівники Лановецької рятувально-водолазної станції.

– Одну особу знайшли на Дністрі 1 червня. Інша встановлюється. 4 червня, на другий день Зелених свят, люди переходили Дністер в Заліщицькому районі з Івано-Франківської сторони. Були в нетверезому стані, одну людину змило і знайшли аж в Хотині, – розповідає начальник рятувально-водолазної служби Тернопільської області Василь Козак.

Відомо, що всього за кілька діб, навіть несильна течія може віднести тіло на сотню кілометрів. Іноді, у гучних компаніях помічають відсутність одного з товаришів настільки пізно, що тіло виходить з поля зору. Не потрібна й статистика,  щоб розуміти — найбільше нещасних випадків трапляється через алкоголь. До прикладу, на минулих вихідних у селі Мушкатівка, що на Борщівщині, молода компанія випивала і у нетверезому стані  заходила у воду. В результаті потонув 30-річний чоловік.

У той самий день, в Лановецькому районі рятувальники витягнули з води 9-річного хлопчика. Він прийшов освіжитись без батьків, не розрахував свої сили і почав тонути. Це вчасно помітив начальник місцевої рятувально-водолазної станції, тому хлопчика вдалося врятувати.

Проте, скільки на Тернопільщині є водойм без рятувальників…?! В області налічується близько тисячі ставків та озер, 26 водосховищ і річок, протяжністю у 6 тис. км.. До слова, паспортизованим для відпочинку людей є лише Тернопільский пляж. Але навіть там, не слід забувати головних правил поведінки на воді, бо часто саме від них залежить цінність людського життя.

Олена Лисиця

Від admin