31 жовтня минув рік від часу проведення виборів до органів місцевого самоврядування. Про виконання своїх передвиборчих обіцянок за цей період тернопільські депутати розповіли журналістам під час прес-конференції.

Загалом відповідно до результатів попередніх виборів до складу міської ради увійшли представники десяти політичних партій, з яких на зустрічі побувала лише половина – очільники міських осередків “Фронт змін”, “Партія регіонів”, “Українська народна партія”, “Наша Україна”. При цьому, цікаво, що представники провладної партії взагалі проігнорували запрошення. Чому? Наразі питання залишається незрозумілим, адже саме “свободівці”, котрим у міській раді належить більшість крісел, мали б детально прокоментувати, що було зроблено упродовж року задля покращення життя місцевих мешканців.

Присутні депутати здебільшого аналізували, критикували і давали оцінку діяльності свободівців. Тому публічним звітом це важко було назвати, оскільки конкретних результатів їхньої діяльності так і не вдалося почути.

Cкажімо, депутат від партії “Фронт змін” Тарас Юрик зазначив, що сьогодні у деяких напрямках діяльності міської ради простежуються хиби, які мали б не відбуватися у першій рік нової каденції. Початок року, за його словами, розпочався зі складання нового бюджету, відтак виникли проблеми навколо шкіл мікрорайонів “Пронятин” і “Кутківці”.

– Зі сторони міської ради була ідея закрити ці навчальні заклади, і, придбавши кілька автобусів, возити дітей на навчання до тернопільських шкіл. До того ж, місцева влада попередньо не домовилася про це з мешканцями мікрорайону. Однак, після проведення громадських слухань представники міської ради і управління освіти дійшли до рішення – не закривати школи. А вже через невеликий проміжок часу виникла наступна проблема – закриття двох поліклінік (Тернопільського комбайнового заводу і “Ватри” – прим. ред.), – каже пан Юрик.

Зрештою, назріло питання про звільнення їхніх працівників, хоча мер, продовжує розмову депутат, постійно наголошував, що цього не станеться. Внаслідок реорганізації і ліквідації цих поліклінік було звільнено близько 40 осіб, які насьогодні не є працевлаштовані.

Критикував роботу “свободівців” у міській раді і представник від “Фронту змін” Петро Гринчишин.  Він наголосив, що окремі чиновники дозволяють собі “на ліво” і “на право” розпоряджатися земельними ділянками, неефективно використовувати комунальне майно.

– Обіцянки свобідівців, які давалися під час ейфорії їхнього приходу до влади, у повній мірі не виконуються, починаючи від розкладу руху автобусів на зупинках, комунальних аптек в лікарнях. Влада у достатній мірі не висвітлює результатів своєї діяльності, зокрема на сайті Тернопільської міської ради окрім трьох крапок немає жодної інформації. Зросли й тарифи на опалення, житлово-комунальні послуги, у той час, коли представники провладної партії говорять, що місцеві мешканці одноголосно проголосувала за підняття тарифів. Оскільки наша партія має нечисельну кількість депутатів у міській раді, тому свої зусилля ми зосередили на роботі з виборцями. Скажімо, організували приймальні кожного депутата, постійно здійснюємо прийом громадян у партійному офісі, – розповів пан Гринчишин.

Натомість голова міського осередку “Українська народна партія” Михайло Джус вважає, що рішення влади стосовно реорганізації міських поліклінік є правильним, оскільки в жодному обласному центрі відомчі поліклініки не фінансуються з міського бюджету. Похвалив депутат міського голову й за вирішення таких, мовляв, “неординарних проблем міста”, а як – незаконна забудова на Співочому полі, стихійна торгівля на вул. Шептицького. А заслугами своїх соратників Михайло Джус вважає проведення соціальних акцій, відкриття пунктів тимчасового базування швидкої допомоги на базі 2-ої та 3-ої лікарень у мікрорайонах “Дружба” і “Сонячний”, надання щорічної матеріальної допомога медикам, яка вже закладена у державному бюджеті.

Депутат від “Нашої України” Петро Мандзій стверджує, що незважаючи на вкрай обмежений бюджет міста, владі все ж таки вдалося “залатати” дірки у різних галузях. А от питання про дозвіл на встановлення індивідуального опалення, на жаль, не зрушило з місця.

– За цей час влада нічого суттєвого не зробила. Виконком нарешті спромігся затвердити регламент, – говорить  представник “Партії Регіонів” Василь Лукін. – Міському голові слід ефективніше підійти до ситуації з наповнення бюджету, адже всі галузі, за винятком заробітних плат чиновників, – недофінансовані.

Як узагальнення роботи міської ради нової каденції, депутати оцінили діяльність влади за п’ятибальною шкалою. На їхню думку, “свободівці” за рік не впоралися з поставленими перед ними завданнями на “відмінно”. Зокрема, Тарас Юрик і Петро Гришчишин поставили їм “трійку”, Михайло Джус і Петро Мандзій – “четвірку, а Василь Лукін – “трійку з мінусом”.

Разом із тим, політики запевнили, що публічно відзвітуються перед громадою до кінця року, про що заздалегідь буде повідомлено громадськість.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin