Без довгих черг і тисняви розпочалась вступна кампанія у тернопільських вузах, 1 липня. Великих скупчень абітурієнтів, на відміну від попередніх років, не спостерігалось ані під стінами вишів, ані в приміщеннях приймальних комісій. Загалом охочих подати документи до вузів в перший день вступної кампанії виявилось і не так багато. Працівників приймальних комісій було більше, аніж самих вступників. Отож, ажіотажу навколо подачі документів поки що не було. Тільки у Тернопільському педагогічному університеті через проблеми з технікою утворилась черга. Це спричинило незручності для абітурієнтів.  Їм довелось чекати свої черги для перевірки копій документів з ориганлами по дві-чотири години.

Аншлагів не було

Вступна кампанія у Тернопільському економічному університеті сьогодні стартувала у спокійному режимі. Для діяльності приймальної комісії залучено понад сотню осіб. У кожному з 14 факультетів діє загін з кращих студентів, які допомагають абітурієнтам правильно заповнювати заяви. Далі достовірність поданих документів перевіряють технічні секретарі. Після цього документи допускаються до конкурсу.

–  Відверто кажучи, ми очікували значно більше абітурієнтів. Якщо в минулі роки перший день вступної кампанії у нас були аншлаги, то цього року – доволі спокійно, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Тернопільського економічного університету Олег Адамів. –  Причин є декілька. Зокрема, ще немає всіх результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Окрім того, абітурієнти подають апеляції результатів тестування до 5 липня. А термін подання документів продовжили до 30 днів. Дехто не поспішає подавати документи, очікуючи інформації про розподіл державних місць у вузах.

Також пан Адамів вважає, що процедуру прийому документів спрощує електронна реєстрація вступників. Це водночас дозволяє уникнути довгих черг. Опрацювують заяви, які подають абітурієнти як особисто, так і в електронному режимі, протягом доби. Решту документів, у тому числі оригінал сертифікату, абітурієнти подають, коли вже будуть рекомендовані до зарахування, тобто з 1 до 5 серпня.

– Наразі рано говорити про негативні сторони електронного вступу до вузів. Як на мене, то заповнення електронної заяви має для абітурієнта переваги. Скажімо, вступнику не потрібно витрачати кошти і їхати у вуз. Одночасно він може подати документи у п’ять вишів, на три факультети у кожен із низ. Така система працює і закордоном, наприклад у Литві, – каже Олег Адамів. – Єдине, чого ми не знаємо наразі, –  результати функціонування електронного вступу для цієї хвилі зарахувань абітурієнтів. Звичайно, можуть виникнути різні нюанси, наприклад, неправдиві дані, вказані у заяві. У такому разі абітурієнт може втратити свій шанс стати студентом.

Приймають документи у вихідні

Великого напливу вступників не було і в Тернопільському технічному університеті. Частково це зумовлено, як пояснює секретар відбіркової комісії факультет економіки і підприємницької діяльності Світлана Хрупович, демографічним показником у 90-ті роки.

– Перший день цьогорічної вступної кампанії відрізняється від торішньої, оскільки насьогодні ще немає великої кількості абітурієнтів. Слід врахувати й те, що не всі отримали сертифікати. Цього року маємо і “демографічну яму”. Згідно із статистичними даними кількість випускників в Тернопільській області зменшилась на 22%, порівняно з минулим роком, – констатує пані Хрупович. – Наразі працюємо з документами абітурієнтів, які отримали сертифікати у попередні роки, починаючи з 2008 року. Для кожного із них відводимо 10-15 хвилин. Станом на 10.00 ми заповнили четверту справу. Приймаємо документи і у вихідні – з 9.00 до 15.00.

Аби стати студенткою Тернопільського технічного університету Юлія Саган приїхала із Рівненської області. Дівчина мріє навчатись у цьому вузі, а Тернопіль вважає одним з найкрасивіших українських міст.

– Поступала торік у цей же вищий навчальний заклад. Але мене зарахували на платну форму навчання, однак я хотіла навчатись на бюджетній. Цього року вирішила знову спробувати свої сили, щоб стати студенткою заочної форми навчання, факультету фінанси і кредит. Заяву не подавала в електронному варіанті – не довіряю Інтернету, – зазначає Юлія.

Подавати документи у Тернопільський медичний університет проявило ініціативу 1 липня теж й не так багато. Поспілкуватись із представниками приймальної комісії вузу не вдалось, оскільки проходило її засідання.

Техніці довіряти не варто

А от абітурієнтів і працівників приймальної комісії у Тернопільському педагогічному університеті підвела техніка –  вийшов з ладу принтер, який друкує картку для кожного абітурієнта з його особистими даними. Також, за словами абітурієнтів, трапилась несправність з програмою, яка перевіряє подані документи з оригіналами.

Внаслідок цього виникла черга. Відтак, декому з абітурієнтів, аби остаточно подати всі документи, довелось чекати близько двох годин, а то й більше. Втім, значного ажіотажу щодо прийому документів у Тернопільському педагогічному університеті не спостерігалось, як і в інших тернопільських вишах.

– Документи подаю на два факультети: англійської філології і перекладу. Саму заяву прийняли у мене без проблем. Але довго чекаю на процедуру перевірки документів на їхню достовірність. Чекаю вже дві години, – каже абітурієнтка Мар’яна Шкляр.

Через технічні проблеми вистоювати у черзі довелось і Анастасії Дзюбик.

– Чекаю тут вже чотири години. Черга просувається, але невідомо, скільки доведеться ще стояти, – зітхає дівчина.

Як пояснила працівник приймальної комісії вузу Юля Петровська, система вийшла з ладу об 11.00. Мовляв, від цього ніхто не застрахований, а документи будуть прийняті усіх абітурієнтів.

 

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin