Понад сотню дітей віком від 11 до 15 років таборують у с. Дітківці, що на Зборівщині, під наглядом тернопільських пластунів.  У такий спосіб розпочали свою діяльність двотижневі пластові табори. Кожен з них має власну легенду і найменування. Загалом діє п’ять таборів – три хлопчачих і два дівочих. Цього літа вони будуть функціонувати до 13 липня.

– Цьогорічна тема таборування “Пригоди у лісовій школі”. Участь зголосились взяти близько 110 дітей. Табори ведуть п’ятеро виховників. Щорічно функціонують вісім таборів, однак через малу кількість дітей насьогодні діє п’ять. Зокрема такі курені: 13-й – ім. Олекси Довбуша, 16-й – ім. Іванки Блажкевич, 29-й – ім. Юрія Старосольського, 58-й – Катерини Білокур, 77-й – Івана Гавдиди, – розповідає комендант табору 16-го куреня  ім. Іванки Блажкевич Наталія Зелінка.

Дівчата та хлопці таборують окремо. Їхні табори розташовані на одній території, але на певній відстані. Вони чують одне одного, проте не бачать. Збираються разом хлопці і дівчата лише під час відзначення спільних дійств. Скажімо, у них буде така нагода у ніч з 6 на7 липня, на Івана Купала, на Купальській ватрі.

– З нагоди цього свята дівчата збиратимуть зілля, з якого плестимуть вінки і пускатимуть їх водою. Хлопці ж ловитимуть ті вінки. Повернути їх дівчата зможуть лише за певну винагороду. Зазвичай, це поцілунок, – каже Наталія. – Розповідатимемо дітям і про історію походження свята Івана Купала, його традиції, значення ритуального деревця – купайли. Також будемо виводити хороводи і, звичайно, не обійдеться без великої ватри і пошуку цвіту папороті.

Чудову можливіть побувати на святі мають батьки, адже 6 липня – Батьківський день у таборах. Це єдиний день, коли батьки можуть навідатись до своїх дітей, ознайомитись з умовами їхнього проживання і проведенням часу.

Загалом кожний день у пластових таборах насичений усілякими заняттями.

– Наш курінь має чотири гуртки, які мають назву чотирьох стихій – Земля, Вода, Повітря і Вогонь. Заняття проводимо на тематику, пов’язану з їхніми назвами. Окрім того, діють майстерки, де діти власноруч виготовляють усіляки вироби. Так, нещодавно вони робили альбоми, де занотовують свої враження про таборування і побажання друзів, – зазначає жінка.

Цікаво, що для пластових табірників діє своєрідна система комунікації. Спілкуються діти не за допомогою мобільних телефонів і аж ні як не через Інтернет. Пластуни вирішили вдатись до першоджерела обміну інформації – листування.

– Писарям таборів передають списки хлопців і дівчат. Їхні прізвища виписують на аркуш паперу і розрізають на смужки. Далі діти обирають свого листувальника “наосліп”. Відтак, переписуються вони, не знаючи з ким саме. Шодня писари передають їм листи. Довідаються хлопці і дівчата про свого таємного друга вже на останній ватрі таборування, – додає Наталія.

Курінні табори організовують пластуни традиційно на початку липня. Цьогорічна ціна двотижневого перебування у таборі – 350 грн.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin