“Мозковий штурм” влаштувала молодь міському голові Сергію Надалу під час “Зустрічі без краватки”, 22 червня. Спілкування з мером проходило у форматі діалогу “запитання-відповідь”. Протягом півторигодинної зустрічі молоді люди просто таки “засипали” Сергія Надала своїми запитаннями на різноманітну тематику: від життя і проблем міста – до фобій міського голови. Щоб відповісти на декотрі з них, чиновнику знадобились кілька секунд для роздумів. На окремі питання пан Надал все-таки не зміг дати чіткої і розгорнутої відповіді.

Захід традиційно відбувся у кав’ярні “Відень”, о 18.00, організатором якого є культурно-інформаційний ресурс Events.te.ua. Про інтерес тернопільської молоді до особи та діяльності мера засвідчив вщерть заповнений зал. Після невеличкого вступу, тобто короткого представлення головного гостя присутнім, від запитань на кшалт “шлях Сергія Надала до крісла мера” молоді люди розпочали “атаку”.

Одне із перших питань стосувалось розпорядку дня Тернопільського міського голови: чи вистачає йому часу на сім’ю і відпочинок.

–  Мій день розпочинається о 7.30, а завершується, як коли, – буває і об 23.00. Часу на сім’ю тепер залишається набагато менше. Дружина називає мене “квартирантом”, – каже пан Надал. – Не вистачає часу  й на те, щоб виспатись. Колись при в’їзді до Києва прочитав на одній із заправок цікавий вислів: “Моя найбільша еротична мрія – виспатись на вихідних у всіх позах”.

На зустрічі прозвучало і запитання, як мер заробив свої перші гроші. Їх, за його словами, він отримав у літньому таборі, коли здавав книжки. Офіційно свої перші гроші Сергій Надал заробив, коли працював на бавовняному комбінаті “Текстерно”, – близько 50 рублів. Далі свою діяльність він пов’язав з податковою.

–  Ви купались у Тернопільському озері? Цього року плануєте скупатись у ньому? – почулось питання із залу, що викликало у присутніх посмішки.

У відповідь мер запевнив, що цього літа скупається в озері і зазначив, що через два-три тижні буде облаштований належним чином “Дальній пляж”. Мовляв, згодом пляж перетвориться на зону відпочинку європейського рівня. Опісля меру відразу направили наступне дотичне питання: коли нарешті очистять озеро?

–  Тернопільське озеро є досить чисте – це висновок санстанції. Насправді проблема у намулі. Сьогодні немає жодного….земснаряду (поступила допомога із залу), щоб забрати частину намулу, – пояснив пан Надал.

Підписана угода з людиною, яка допоможе частково владнати цю проблему, сказав посадовець. На наступний рік, продовжив розмову мер, вздовж с. Біла планується облаштувати зону активного відпочинку, на ділянці площею п’ять гектарів.

Cтосовно перспектив молоді в Тернополі, то головною проблемою, на думку міського голови, є “кадровий голод”.

– Є люди активні і пасивні. Якщо молодь хоче заробляти, то відразу багато – 8-10 тисяч. Працювати за півтори-дві тисячі гривень ніхто не хоче, – впевнений чиновник. – Є багато розумної молоді. Сьогодні проблема полягає у тому, що більшість працює у бюджетній сфері. Це – вчителі, лікарі, державні службовці. Тому головне завдання створити максимум умов для робочих місць, які не будуть задіяні з бюджетною сферою.

Сергій Надал каже, що як і звичайна людина, теж робить помилки. Втім, під час зустрічі не назвав жодної, яка би мала стосунок до його діяльності як мера міста. Натомість найбільшою своєю помилкою пан Надал вважає довіру до людей, в яких пізніше розчаровувався. Відтак, порадив молоді приймати рішення самостійно, а не дослухатись до думок інших.

Поділився мер з молоддю і власним особистим життям.

–       Одружився у 19 років, а познайомились з дружиною у 18-ть. Мої батьки були категорчно проти цього шлюбу, – пригадує очільник міста. – Ми з дружиною півроку жили у квартирі. Один раз на місяць я їздив у Москву, що було звичним у ті часи. Продавав там сигарети, ковбасу. Цього вистачало, щоб прохарчуватись заплатити за квартиру і навчання у комерційному вузі. Раджу менше дослухатись до думок інших. Дуже часто через це розпадаються шлюби.

Очевидим було те, що молодь готувалась до плідної розмови з посадовцем. Загалом під час зустрічі найбільш активні давали відверті та цікаві запитання і почували себе доволі впевнено, словом, посада Сергія Надала не була для них бар’ єром для спілкування. А от судячи з поведінки мера, він трохи хвилювався, особливо, коли треба було викручуватись, відповідаючи на окремі запитання.

Наприклад, міський голова вагався відповісти на запитання стосовно його політичного кумира. Мовляв, є різні орієнтири у житті, у різних ситуаціях. Утім, почулись з його вуст наступні прізвища – Бандера, Шухевич, Черчіль.

Не міг конретно і зрозуміло відповісти Сергій Надал і на наступні запитання: “Чому молодим людям варто переглянути його улюблений фільм “Молитва за Гетьмана Мазепу”, про що свідчить його профіль на особистій сторінці у “Фейсбуці”? і “Чи відомо про нову версію фільму?”.

– Я неодноразово чув вже це питання, – після короткої паузи і з посмішкою відповів пан Надал. – Фільм допомагає багато чого зрозуміти по-іншому. Про нову версію чув, але не бачив.

Також питання, які були адресовані пану Надалу, стосувались, ким він себе бачить через 10 років.

–  Впевнений, що через 10 років закінчиться моя друга каденсія, – не задумуючись відповів міський голова.

Цікаво, що Сергій Надал припустив, що хотів би бачити себе, якщо не мером Тернополя, то мером Києва. Водночас амбіцій стати президентом у Тернопільського міського голови наразі не вистачає.

Попри усілякі запитання, не обійшлося і без прямих порад молоді Сергію Надалу.

Приміром під час чергової вступної кампанії не витрачати гроші на білгборди, сітілайти, а поділити місто на сектори. Відтак, за кожним закріпити партію, аби та зробила якнайбільше для визначеного району міста. Таку пораду присутні підтримала гучними оплесками. Окрім того, молодь ініціювала перетворити врешті Тернопіль у місто відпочинку і туризму, на озері проводити не тільки чемпіонати з водно-моторного спорту, а й регати яхт.

Загалом молоді люди не поскупились на запитання для Сергія Надала. Судячи з цього, тернопільська молодь цікавиться соціальним і політчним життям міста, має чимало цікавих поглядів на ту чи іншу проблему, ідей. От тільки втілювати їх не завжди вдається через брак можливостей або небажання можновладців…

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin