Позаду випускний бал. Через два дні – 2 червня – у випускників розпочнеться гаряча пора тестувань. Цьогоріч у Тернопільській області  є понад п’ять тисяч старшокласників, а бажаючих складати тестування, враховуючи випускників попередніх років, – 7466. У порівнянні з минулими роком, кількість учасників ЗНО зменшилась близько на 2300. Таку ситуацію спричинила “демографічна яма” у кінці 90-х років. З одного боку, в абітурієнтів збільшились шанси вступити на бюджетну форму навчання. З іншого боку, слід врахувати, що влада має намір суттєво скоротити кількість державників у вишах. Скажімо, в українських вузах влада профінансує 105 тисяч бюджетних місць. Про це раніше заявив начальник відділу моніторингу вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Микола Фоменко. Відтак, конкурс на бюджетну форму навчання становитиме приблизно 2,5 людини на місце. Тож зовнішнє незалежне оцінювання (далі ЗНО – прим. ред.) – це палка з двома кінцями.

Про особливості цьогорічної вступної кампанії і ЗНО “Тернопільській Липі” розповів заступник директора обласного Інституту післядипломної освіти з питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти Юрій Шайнюк.

Розкажіть, будь ласка, про нововведення у цьогорічній процедурі ЗНО?

– Стосовно проведення ЗНО, то суттєвих змін немає. Цього року вступники обов’язково складатимуть тестування лише з одного предмета – з української мови та літератури, решту – вони обиратимуть на власний розсуд. Загалом майбутнім абітурієнтам дозволено проходити ЗНО не більше, ніж з п’яти предметів. Окрім того, у вищих навчальних закладів ІІІ і ІV рівнів акредитації запровадили елетронну форму подачі заяв. Гадаю, це покращить умови і спростить продедуру вступу до вузів.

Міністерством освіти і науки дещо змінені умови прийому до вищих навчальних закладів, серед яких – як позитивні, так і негативні.  Зокрема, учасники курсів довузівської підготовки отримають 20 додаткових балів до рейтингового балу. Привілеї також матимуть призери всеукраїнських олімпіад IV етапу і конкурсів МАН. Надання бонусних балів, як на мене, ставить вступників у нерівні умови тестування. Головною пільгою при ЗНО мають бути знання.

Минулого тижня у Тернопільcькій області завершилась підготовка до організації ЗНО. Діятиме 20 пунктів тестування, а це – на два більше, ніж торік. Причина – цього року в один день відбуватимуться тестування з математики й історії України. Відтак, навантаження на пункти тестування буде збільшене. Практично кожному з майбутніх абітурієнтів уже надійшло запрошення для проходження тестування, де чітко зазначені дата, час і місце проведення  ЗНО.

Коли вступник з важливих причин не прийде на тестування, він отримає другий шанс?

– Учасник ЗНО, який з поважних причин не з’явився на ЗНО, що слід підтвердити документально, має право на додаткову сесію. Вона триватиме з 27 червня до 5 липня включно. Проте додаткову сесію вступники складатимуть вже в Івано-Франківську.

Хто не погоджується з результатами ЗНО, як бути у цьому випадку?

– Вступник повинен у триденний термін, з дня отримання результатів ЗНО на власній персональній сторінці сайту Українського центру оцінювання якості освіти, подати апеляцію. Для цього потрібно написати заяву на ім’я директора державної установи Ірини Зайцевої і чекати відповіді. Як показує досвід, результати ЗНО можуть змінюватись за невеликим винятком.

До слова, є відкрита форма тестових завдань, які перевірятимуть екзаменатори, а не техніка. Зокрема, з української мови та літератури, з іноземної мови і, як цьогорічне нововведення, – з російської.

– Скільки учасників складатимуть тестування з російської мови?

– На тестування з російської мови зареєструвались 23 особи. Саме ж тестування цією ж мовою проходитимуть троє майбутніх абітурієнтів з математики, хімії і фізики. Цікаво, один вступник нашої області здаватиме ЗНО з фізики польською мовою.

Чи можуть вступники скористатись сертифікатами попередніх років?

–  При цьогорічній вступній кампанії будуть діяти сертифікати з 2008, 2009 і 2010 років. Скажімо, цього року зареєструвались люди, які здаватимуть тестування лише з одного-двох предметів, тоді як для вступу у вуз – необхідно з трьох.

– До скількох вузів можна одночасно подавати документи?

– Як і в минулому році, вступники можуть подавати пакет документів не більше як до п’яти вузів, причому в кожному з них – на три факультети.

Тож кожний випускник має 15 шансів для здобуття майбутнього фаху за умови отримання достатьої кількості балів за ЗНО.

Якщо випускник не набере 124 бали, йому закрита дорога до вузу?

– Прохідний бал сертификата не змінився – не менше 124 бали. Але якщо вступник не одержав з непрофільного предмету потрібний результат, а з профільного – понад 170 балів, тоді приймальна комісія розглядатиме випадок і прийматиме відповідне рішення: зарахувати його чи ні.

– Куди звертаитсь учаснику тестування у разі виявлення порушення під час тестування?

– Якщо вступник виявить порушення під час складання ЗНО з боку учасників чи екзаменаторів, він може написати заяву-апеляцію, не виходячи з пункту тестування. Далі документ передають уповноваженій особі. За її участю складають акт про порушення. Також беруться до уваги пояснення від осіб, котрим пред’явили порушення. Рішення про додаткову сесію прийматиме регламентна комісія.

– Які документи слід пред’явити випускникові перед тестуванням?

– Для складання ЗНО випускнику потрібно мати з собою мінімум речей: оригінал паспорта або свідоцтва про народження і сертифікат. Також знадобляться дві-три ручки з чорним чорнилом. Окрім того, дозволено взяти невелику пляшку негазованої води.

А от головним обов’язком учасника тестування – не використовувати шпаргалки, довідники, мобільні телефони й інші засоби комунікації. Тому абітурієнтам варто зважити всі “за” і “проти”, аніж поплатитися роком навчання у вузі.

– Кому все ж таки не вдасться здати тестування, що порадите?

–  Варто пам’ятати, що життя продовжується. Тому не треба впадати у розпач. Натомість слід знайти для себе корисне заняття, аби рік даремно не пройшов. Як варіант – вступити у профтехнічне училище і здобути спеціальність, принаймні робітничу. Гадаю, це нікому не завадить, а навпаки – стане у пригоді в майбутньому. І, звичайно, потрібно за цей рік належним чином готуватись до вступної кампанії.

– Ваші очікування від цьогорічної вступної кампанії?

–  Прогнозуємо, що вступна кампанія буде не гіршою, аніж минулорічна. Протягом останніх років Тернопільщина входить у п’ятірку-лідерів серед областей України за результатами ЗНО. Чимало наших учасників тестування є переможцями всеукраїнських олімпіад, конкурсів, котрі щороку підтверджують свої успішні результати. Вони створюють позитивний імідж Тернопільської області. Вже традиційно, третій рік поспіль, у Тернопільській області є двоє осіб, які з двох предметів набирають максимальну оцінку, – 200 балів. Можливо, цього року їх кількість зросте.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

Від admin