Буккросинг або обмін книгами стартував у Тернополі. Відтак, кожен охочий має можливість обмінятися з іншими своїм улюбленим чтивом у громадських закладах. Тобто книга «ходить по руках», щоразу змінюючи свого власника. При цьому не потрібно витрачати зайві кошти.

Наразі буккросинг діє у семи закладах громадського харчування. А 16 книг блукають Тернополем і шукають нових читачів.

Акцію розпочали міська молодіжна громадська організація “Німецька молодь” та портал NTer.net.ua. До заходу долучився і міський голова Сергій Надал. Про це йшлося на прес-конференції у міській раді 2 лютого.

–  Основна мета буккросингу – це підтримка та розвиток безкорисного обміну інформацією. Також ми прагнемо розширити читацьку аудиторії серед тернополян, – каже представник громадської міської молодіжної організації «Німецька молодь» Юлія Ковальчук. – Проект обміну книгами має досить молоду історію. Обмін книгами набув розвитку у США в 2001 році. В Україні поки що молодь повністю не готова прийняти участь у буккросингу. Однак ми будемо докладати зусиль, аби молоді люди не лише «вбивали» час в Інтернеті, але й читали книги.

Отож, якщо ви прочитали книгу і перейнялись нею, можете про це розповісти іншим. Для цього заходите на сайт  NTer.net.ua і обираєте пункт «буккросинг». Там і реєструєте свою книгу. Книги матимуть спеціальні наліпки з логотипом буккросингу .

–   Далі книгу треба залишити в одному із закладів-партнерів. На їх дверях висять аналогічні наліпки з логотипом буккросингу, – зазначає директор інформаційного агентства NTer.net.ua Тетяна Крушельницька. – Наразі до нас приєдналося сім закладів. Зокрема, мережа Інтернет кафе «Крапка», арт-клуб «Коза, арт-клуб «Шинок», «Бункермуз», кав’ярня «Відень» та бар «Ретро». Також на вказаному сайті читачі можуть залишати коментарі про чтиво. Таким чином можна відстежувати історію руху книг та людей, які їх прочитали.

Надалі організатори планують розширювати мережу закладів, де діятиме буккросинг. Цікаво, що у Тернополі акція стартувала з 16 книг, тоді, як світовий – з 20.

Акцію обміну книгами підтримав і очільник міста Сергій Надал. Для цього він вже подарував три книги. Зокрема, «Чорні запорожці» Петра Дяченка, «Дивізія «Галичина», «Допустимая погрешность» Чингиза Абдулаєва.

–   У нас є задум – зробити Тернопіль центром духовності та культури, а 2011 рік – роком книги, – каже пан Надал. – З ідеєю обміну книгами ми звернулися до культурних установ Польщі, Німеччини, Англії та Франції. Зараз поляки нам вже передали 11 книг для тернопільських бібліотек. Наступна наша пропозиція – підтримати акцію буккросингу в Тернополі.

 

Юля КВІТКА

Від admin