У парку Шевченка вільно лементували Маланки вбрані у намисто, діди в кожухах, баби у хустках, цигани, іроди, кози, чорти та інші персонажі.

Це святковий вертеп, що зібрався у Арт – барі “Шинок” відгуляти проводи старого року і гостинно привітати новий рік. Дійство тривало цілу ніч, молодь співала, танцювала, щедрувала, веселилась з розмахом аж пашіла. При вході у бар горіли дрова, наповнюючи середовище запахом диму. Хлопці жарили сосиски. Усі бажаючі могли купити саморобно виготовлені, за старими рецептами, п’янкі напої : журавлину, перцівку, медовуху, ці напої можна було закусити канапками із салом. Гості в щедрий вечір могли попробувати народну страву «Куліш».

Дійство пульсувало під різну музику. На дворі грав у балканському стилі Dj Orest GoLetz. В барі ж ,атмосфера була інакша, зал був заповнений гостями, що чаркували та аплодували. Спокійною музикою  тішив гурт «Nameless», потім співала група «Зефір».

Організація «Пласт» показала нестандартну інсценізацію вертепу. До дійства залучився і театр «Калейдоскоп» зі своєю постановкою Маланки у міському вигляді . Також колядували, школярі з 6, 13 і 22 шкіл.

Відвідувачі виділялись по своєму, хтось обціловував всіх, хтось танцював на столі, хтось показував свої принади, усім до душі припав «медвідь» у якого на спині був напис: Збираю гроші для зоопарку, – просто бурмотав. За народною традицією Маланкою був молодий парубок. У шинку таких було декілька.

–         Я, традиційна видна жінка, прийшла сюди «маланити» хлопців і робити пакості людям. Робиться це для того, щоб добро побороло зло. У цей вечір уся нечиста сила має піти за очерета. – говорить Маланка (Віктор Холод) від організації «Пласт».

В загальному в одній точці було багато цікавинок. Наприклад яскраво світились ракета-ялинка та експериментальна шопка зроблена «Тернопільською липою». Продавалась авторська біжутерія з кераміки та власноруч зроблені ляльки, які пахнули корицею.

Кульмінацією свята було коротке «Fair show» та світлі феєрверки.

Один із гостей каже.

–         «На святі Маланки мені сподобались танці, дика енергія людей, знайомі обличчя, звичайно вогняне шоу, особливо як його показала дівчинка-метелик. Єдиний мінус напевне те, що ціни трішки кусаються» – ділиться враженнями Ігор Дундій.

На останок організатор свята Ігор Мамус вирішив запросити групу «Мій дотик» та акустичний концерт гурту «Орандж». Таке «маланування» вперше відбулось у місті, можливо це стане нашою візитівкою, тернополянам дуже приємно, що досі не забуваються та шануються українські звичаї і традиції.

Марян Самарський

Від admin