У 2019р. оптовий товарооборот (без ПДВ) підприємств області, основним видом економічної діяльності яких є оптова торгівля, становив 12937,9 млн.грн, що в фактичних цінах на 7,7% менше, ніж у 2018р.

Основна частина обсягу оптового товарообороту області припадала на підприємства м.Тернополя (61,0%) та Тернопільського району (19,4%).

У товарній структурі оптового товарообороту продаж непродовольчих товарів займав 84,0%, продовольчих – 16,0% проти 89,6% та 10,4% відповідно у 2018р.

Підприємствами оптової торгівлі у 2019р. реалізовано непродовольчих товарів на суму 10861,7 млн.грн.

Оптовий продаж окремих непродовольчих товарів

Оптовий товарооборот,

млн.грн

Питома вага,

у % до підсумку

Непродовольчі товари – всього

10861,7

100,0

з них

добрива, агрохімічна продукція

2715,7

25,0

газойлі (паливо дизельне)

1756,8

16,2

деталі та приладдя для засобів автотранспортних

436,2

4,0

пшениця

402,2

3,7

інша сільськогосподарська сировина

330,3

3,0

кукурудза

315,5

2,9

засоби автотранспортні легкові

279,6

2,6

інші будівельні матеріали

273,7

2,5

насіння і плоди олійних культур

249,1

2,3

бензин моторний та авіаційний

192,3

1,8

Порівняно з 2018р. збільшились обсяги продажу (в натуральному вимірі) відходів та брухту в 4,8 раза, шин та камер гумових для транспортних засобів – у 3,0 раза, паперу і картону – в 2,9 раза, засобів автотранспортних легкових – у 1,6 раза.

Водночас скоротились обсяги реалізації ячменю – в 3,0 раза, кукурудзи – в 2,4 раза, пшениці – в 2,3 раза, металів основних: заліза, чавуну, сталі та феросплавів – у 2,1 раза, бензину моторного та авіаційного – в 1,6 раза.

Підприємствами оптової торгівлі у 2019р. було реалізовано продовольчих товарів на суму 2076,2 млн.грн.

Оптовий продаж окремих продовольчих товарів

Оптовий товарооборот,

млн.грн

Питома вага,

у % до підсумку

Продовольчі товари – всього

2076,2

100,0

з них

риба, ракоподібні та молюски

729,3

35,1

напої алкогольні дистильовані

143,2

6,9

фрукти та овочі свіжі

136,3

6,6

води мінеральні та напої безалкогольні

й соки фруктові та овочеві

129,3

6,2

продукти молочні, масло та сири

116,9

5,6

м’ясо та м’ясні продукти

81,6

3,9

вина зі свіжого винограду, сусло виноградне

70,1

3,4

пиво, крім відходів пивоваріння

61,9

3,0

цукор

39,2

1,9

кава,  чай, какао та прянощі

26,1

1,3

Порівняно з 2018р. збільшились обсяги продажу (в натуральному вимірі) продуктів молочних, масла та сиру в 3,7 раза, вин зі свіжого винограду – в 3,0 раза, олій та жирів харчових – у 2,8 раза, фруктів та овочів свіжих – у 2,6 раза.

Водночас скоротились обсяги реалізації цукру – в 3,9 раза, круп та борошна грубого помелу – в 2,7 раза, кави, чаю, какао та прянощів – у 1,8 раза.

Питома вага товарів виробництва України у порівнянні з 2018р. зменшилась на 5,8 в.п. і становила 40,1% загального обсягу продажу, або 5190,5 млн.грн.

В оптовому продажі продовольчих товарів частка товарів вітчизняного виробництва становила 48,9%, непродовольчих товарів – 38,4% (у 2018р. – 52,8% та 45,1% відповідно).

Частка оптового товарообороту, що припадала на подальший перепродаж товарів іншим підприємствам оптової торгівлі, становила 21,7% загального обсягу продажу, або 2812,2 млн.грн (у 2018р. – 17,1%, або 2391,5 млн.грн).

На 1 січня 2020р. товарні запаси на підприємствах оптової торгівлі становили 1876,4 млн.грн проти 1838,1 млн.грн на 1 січня 2019р.

У структурі товарних запасів непродовольчі товари займали 84,8% (1590,3 млн.грн), продовольчі товари – 15,2% (286,1 млн.грн) (у 2018р. – 87,9% (1616,3 млн.грн) та 12,1% (221,8 млн.грн) відповідно).

гроші

Від admin