seminar-tulai-6Щороку, 3 грудня, відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю/  International Day of Persons with Disabilities/ Journée internationale des personnes handicapées.

Саме цій нагоді був присвячений спецсемінар «Фінансова підтримка надання медичних послуг людям з особливими потребами у Словаччині, Польщі та Україні».

Організаторами заходу виступили факультет фінансів та обліку, Міжнародна студія фінансів сталого розвитку Тернопільського національного економічного університету за підтримки проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність та інноваційний розвиток) ТНЕУ Оксани Десятнюк

(модератори – д.е.н., проф. Оксана Тулай; к.е.н., доц. Оксана Квасниця; к.е.н., доц. Олена Петрушка; к.е.н., доц. Богдана Шулюк).

seminar-tulai-1Партнерами заходу виступили Вища школа економіки, менеджменту  та публічного адміністрування в Братиславі (Словаччина); Вища школа охорони здоров’я та соціальної праці св. Алжбети в Братиславі (Словаччина); Центр педіатрії ім. Яна Павла II в Сосновці (Польща); КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» ТМР; ГО «Злоте серце» (Польща).

Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність та інноваційний розвиток), д.е.н., проф. Оксана Десятнюк та декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доц. Андрій Кізима зазначили, що Міжнародний день людей з інвалідністю спрямований на привернення уваги суспільства і громадськості до актуальних проблем людей, які мають особливі потреби. Тому метою спецсемінару є обговорення актуальних фінансових питань щодо надання медичних послуг людям з інвалідністю у контексті вітчизняного і зарубіжного досвіду та нагадування про наш обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.

seminar-tulai-2Гостроактуальні питання фінансового забезпечення надання медичних послуг людям з особливими потребами, які розглядали спікери д.е.н., проф. Оксана Тулай (ТНЕУ), магістрант Святослав Нитка (ТНЕУ), к.е.н., доц. Надія Дубровіна (Вища школа економіки, менеджменту та публічного адміністрування в Братиславі, seminar-tulai-6Вища школа охорони здоров’я та соціальної праці св. Алжбети в Братиславі (Словаччина)), Наталія Сухіна (завідуюча відділом платних медичних послуг КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» ТМР), Богуслав Бліхарський (президент ГО «Злоте серце», Польща) не залишили байдужими жодного учасника спецсемінару.

Доповідачі акцентували увагу учасників на фінансових аспектах доступності якісних медичних послуг для людей з особливими потребами; сучасних особливостях й вартості реабілітаційних і протезувальних послуг; особливостях фінансового механізму надання медичних послуг людям з особливими потребами в Україні та новаціях процесу реформування вітчизняної охорони здоров’я.

seminar-tulai-3

Присутні ознайомилися з досвідом Словаччини і Польщі щодо фінансового забезпечення надання медичної допомоги та соціальної інтеграції дітей з особливими потребами. Також розмовляли про те, як у Польщі фінансуються програми підтримки людей з особливими потребами; як польський уряд підтримує санаторно-курортне лікування таких осіб; якою є роль громадських і благодійних організацій у фінансовій підтримці людей з особливими потребами.

Особливі теплі слова хочеться сказати нашим дивовижним студентам, які виявили великий інтерес та глибоко прониклися цією темою.

seminar-tulai-5

 

Оксана Тулай, д.е.н., професор, професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, координатор міжнародної діяльності факультету фінансів та обліку Тернопільського національного економічного університету 

 

 

Від admin