В паразитологічній лабораторії ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» при обстеженні пацієнта на яйця гельмінтів при мікроскопічному дослідженні зішкребу виявлено яйця гостриків.

Завдяки сучасному мікроскопу MICROmed Fusion FS -7630 зафіксовано на фото та відео процес виходу личинки гострика з яйця.
Самка гостриків відкладає від 5 до 15 тис. яєць. Рухома личинка в яйці розвивається протягом 4-6 годин і яйця стають заразними.
Гострики – це невеликі круглі білі черви, розміром до 1 см, спричиняють у людини ентеробіоз. Зараження відбувається через забруднені яйцями руки, натільну білизну, постіль, предмети спільного та особистого користування. Ентеробіоз може передаватися від людини до людини безпосередньо контактним шляхом. У дітей нерідко спостерігають аутоінвазію.
Ентеробіоз поширений на території нашої області. Щорічно реєструється 2-2,5 тис. випадків захворювання. За 8 міс. 2019 року – 1067 вип.
Зазвичай, ентеробіоз перебігає приховано. Дуже часто єдиним проявом буває лише свербіж перианальної ділянки. А тим часом людина може помічати у себе симптоми, які схожі на алергійні, нервові захворювання, хвороби органів травлення тощо. Це роздратованість, порушення сну, зниження уваги, пам’яті та працездатності, головний біль, зниження апетиту, біль у животі, порушення випорожнення, нічне нетримання сечі. Ентеробіоз може бути однією з причин дисбактеріозу кишок і переходу кишкових інфекцій у гостру форму.
Виявляти гостриків чи не найлегше з-поміж усіх паразитарних хвороб. Для цього роблять зішкреб з перианально-ректальних складок і досліджують під мікроскопом.
Такі дослідження можна зробити в паразитологічній лабораторії Державної установи «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України», за адресою м.Тернопіль, вул. Кн.Осторозького, 21А, тел.52-49-80

FB_IMG_1568973909252

Підготувала: завідувач паразитологічної лабораторії Олена АВСЮКЕВИЧ

Від admin