Розгадувати загадку відомого колумбійського автора Габріеля Гарсіа Маркеса, яку письменник закодував у своєму оповіданні «Стариган з крилами» (чи то у довільному перекладі з іспанської «Старий чоловік із дуже великими крилами») тепер матимуть можливість і тернополяни. Ким насправді була істота з крилами, яку десь колись після сильного дощу господарі знайшли у себе на подвір’ї, для чого і кому була потрібна її поява, що змінилось чи не змінилось у житті людей, дотичних до цієї події, завдяки цьому. Відповіді на ці запитання ще з 1968 року, коли твір було опубліковано, намагаються дати читачі, філософи, критики і мистецтвознавці.

vuicio-z-krylamy

Очевидно, шукаючи свій сенс у «Старигані з крилами», в оповідання вирішив вдихнути нове життя драматург та письменник з Ужгорода Олександр Гавриш, перетворивши на п’єсу «Вуйцьо з крилами» і зануривши хід подій, у ній зображених, у колорит сучасного карпатського села. Саме там, за трактуванням автора, одного дня у дворі бідної родини знаходять чоловіка, який розмовляє незрозумілою, схожою на пташину, мовою і, що найдивніше, – має крила.

А відтворити цю історію на сцені Тернопільського обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка взявся головний режисер театру народний артист України Олег Мосійчук.

Мене хвилюють ті п’єси, які… хвилюють. Якщо це навіть іскрометна комедія, то вона повинна ставити філософські питання, адже заради чогось вона робиться! – пояснює режисер-постановник вистави. – А робиться заради того, щоб ті, хто прийшов до зали, і ті, хто над нею працюють, ставали веселішими, гармонійнішими, добрішими, щирішими, бо світ сьогодні цього вимагає. І коли мені до рук потрапила пєса Олександра Гавриша, я зрозумів, що з її допомогою це можна здійснити.

mosiychyk-03-2019-1

Зрозуміло, що, як і «Стариган з крилами», п’єса «Вуйцьо з крилами» – притча. А в трактуванні Олександра Гавриша – притча-комедія. Олег Мосійчук вирішив не відступати від авторського задуму і, навпаки, цю комедійність навіть поглибити. За рахунок музичного оформлення, зокрема.

Тут справді виписаний суспільний прошарок і влади сьогоднішньої, і псевдомедицини, тієї культури, яку ми маємо. Це все є наше надбання, пори всі ті речі, про які сьогодні ми всі говоримо – реформи в тій чи іншій галузі. Ми побачимо всіх цих реформаторів, тих людей, які самі себе привели до того, в якому суспільстві, в якому стані ми живемо. Дуже гарно сказав професор Сергій Федак, що сьогодні перебуває людство на порозі безкрилля. Це правда, бо ми всі бажаємо людям окриленості – і в творчості, і в любові, і в коханні, адже тоді світ стає іншим – кольоровим, гармонійним, тоді хочеться жити, творити, любити, віддавати те добро, яке маємо, навзаєм, і від того твориться те, заради чого ми покликані й приведені на цю землю.

У виставі «Вуйцьо з крилами», прем’єра в Тернополі якої відбудеться 27 березня, в Міжнародний день театру, задіяний практично весь творчий склад колективу.

Я гадаю ті, хто прийде на нашу виставу, не будуть розчаровані, тому що вони знову зустрінуться з улюбленими акторами. Дуже яскраво окреслені характери, цікавий сюжет. Якоїсь глибокої філософії, що треба розшифрувати, тут немає. В цьому матеріалі все настільки просто і настільки геніально, що, я думаю, глядачі впізнають і себе в тих персонажах, і оточуючих. Переконаний, що ми всі після цієї вистави очистимося і станемо красивішими.

Чи справді вуйцьо з крилами – ангел, який впав на землю? Прямої відповідь на це запитання не дається. У Маркеса у старигана в кінці оповідання міцнішають крила, і йому вдається злетіти та зникнути у небі над морем. Чи полетить тернопільський крилатий вуйцьо, ангел він таки чи ні? Цю інтригу вдасться розкрити лише після перегляду п’єси.

Ягол – це віра! – переконаний Олег Мосійчук. – Якщо ми віримо, то у нас є ангел, якщо ж ні, то ні ангелів, ні див не буває. Тому в принципі, ця вистава – про стовідсоткову віру, завдяки якій у світі творяться дива.

Переглянути виставу «Вуйцьо з крилами», окрім 27 березня, можна буде 28, 30 та 31 березня, а також 3, 6 та 14 квітня. Початок о 19 годині.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Від admin