Одинадцятикласниця Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Анастасія Стаханська науковою роботою в Тернопільському обласному комунальному територіальному відділенню Малої академії наук України займається вже третій рік. Секцією, яку обрала, стала «Медицина», оскільки майбутнє своє планує пов’язати із цією сферою, та й батьки її є медиками. Разом із тим, теми, які досліджує дівчина, знаходяться на межі різних наук, зокрема, хімії та біології.

stahanska-nastia-2019-9

Можливо, саме завдяки цьому її робота «Вивчення протизапальної та антимікробної активності біологічно активних речових фенольної природи підземних органів родовика лікарського» посіла друге місце на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Саме цю роботу Настя нещодавно представила і в Мексиці, на Міжнародному конкурсі наукових проектів у рамках «ExpoScience International MEXICO 2018». Відбувся такий захід наприкінці листопада-початку грудня у місті Мореліа, що є столицею штату Мічоакан. Організаторами конкурсу були уряд штату спільно з Національною радою з науки і техніки CONACYT, Інститутом науково-технічних та інноваційних технологій Мічоакан, Expo Sciences Мічоакан, Університетом UPAEP через Національну мережу молодіжної діяльності в галузі науки і техніки (RED) та Міжнародний рух за дозвілля в галузі науки і техніки для Латинської Америки (MILSET AMLAT).

Ще у вересні дізналась у нас, в Тернопільському відділенні МАН України, що відбувається відбір на міжнародний конкурс у Мексиці. Це видалось мені досить цікавим, тому захотіла спробувати свої сили і вирішила подати свою роботу, – розповідає Настя Стаханська. – Десь через місяць мені повідомили, що разом із ще трьома учасниками з України пройшла відбір. Так, до Мексики отримали можливість поїхати також школярі з Чернівців, Полтави та Києва. У хлопців теми робіт стосувались фізики, астрономії та хімії, а моя – біології та медицини.

stahanska-nastia-2019-10

stahanska-nastia-2019-8

stahanska-nastia-2019-2

Міжнародний конкурс наукових проектів «ExpoScience International MEXICO 2018» проходив у велетенському науковому центрі – Інтерактивному музеї економіки Мексики.

stahanska-nastia-2019-3

Це унікальне місце, де проводять різноманітні важливі конференції та заходи. Стенди з презентаціями наших робіт були виставлені в одному з головних залів. Кожен з учасників стояв біля свого стенду, члени журі підходили, і ми розповідали про свої дослідження. Я, мої колеги з України та ще один представник із Туреччини захищались англійською мовою, а решта дітей виступали іспанською. Відразу скажу, що всі чотири роботи, які ми представили, журі сподобались. Вони відзначили нас і сказали, що це дуже цікаво в контексті подальшого розвитку. Більше того, нам усім навіть запропонували взяти участь у ще одному науковому форумі, що відбудеться в Абуабі.

stahanska-nastia-2019-7

Загалом, на конкурсі у Мексиці було 120 учасників з усього світу, які представляли свої роботи у таких напрямках, як соціальні та гуманітарні науки, інженерія, точні науки, медицина й охорона здоров’я, програмне забезпечення та комп’ютерні науки, екологічні науки, науки про освіту та виховання, харчові й агрономічні науки, біологія, матеріалознавство. Оцінювали їх досягнення фахівці найвищого рівня з кожної галузі.

Серед усіх учасників журі вибрало тільки три роботи, які видалися їм найцікавішими. Але, як виявилося в результаті, головним на цьому конкурсі було не посісти якесь місце чи навіть перемогти, а власне участь. Для усіх нас це стало дуже важливим етапом у житті. Для мене особисто це, насамперед, хороший досвід спілкування з людьми, які розуміються у моїй темі, можуть вислухати якісь здобутки, досягнення у моїй науковій роботі. Дуже мотивуючим стало для мене почути думку-рецензію, що мої дослідження можуть стати важливими для населення всього світу, – сказала Настя.

stahanska-nastia-2019-6

Дуже цікавою складовою програми конкурсу стала «Ніч культур» – грандіозне шоу на сцені під відкритим небом, що відбувалось на одній із площ міста Морелія. Під час цього дійства концертні номери репрезентували представники кожної з країн-учасниць. Настя Стаханська, представляючи у концерті Україну, виконала на скрипці неповторну «Мелодію» українського композитора Мирослава Скорика.

stahanska-nastia-2019-5

Я знаю, що бажаючих взяти участь у конкурсі в Мексиці було багато, лише з Тернополя свої роботи подавали більше пятнадцяти чоловік, – говорить Настя. – І те, що відібрали мене, є надзвичайно важливим для мене. Я дуже цьому рада, адже багато працювала, щоб досягти таких результатів. Планую і надалі брати участь у різних наукових змаганнях, олімпіадах, особливо, у Малій академії наук.

stahanska-nastia-2019-4

І ці плани вже починають здійснюватися. Так, на початку січня в міському відділенні Тернопільського обласного комунального відділення МАН України відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2019 року. Складався конкурс традиційно з двох турів: написання контрольних робіт з базових дисциплін, відповідно до профілю, та представлення власних досліджень. Участь у ньому взяло близько сорока юних науковців. Анастасія Стаханська тут представила свою нову роботу, яка теж стосувалась вивчення лікарських властивостей рослин, зокрема, позитивному впливу якона для людей, хворих на цукровий діабет, і здобула перемогу.

stahanska-nastia-2019-1

Відтак, разом із Вікторією Турківською із Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов та Надією Касянчук із Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка продовжить змагання на обласному етапі конкурсу.

До речі, у здобутку Насті Стаханської є диплом третього ступеня обласної Олімпіади з математики у 2018 році, диплом першого ступеня – з хімії і участь у Всеукраїнській олімпіаді з хімії. Також Настя цього року є лауреатом Президентської стипендії та стипендії міського голови Тернополя в номінації «Кращий учень школи».

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Фото із особистого архіву Анастасії Стаханської

Від admin