Півтора року шукає правду відома тернопільська співачка Тетяна Назарко, яка тривалий час співала в дуеті з Віктором Павліком, а нині здійснює сольну кар’єру. Її з трирічним сином безпідставно зняли з авіарейсу. І хоча службовою перевіркою доведено та є відповідне судове рішення, що це було зроблено незаконно, прикордонна служба відмовляється компенсувати понесені тернополянкою збитки.

«Посеред ночі зняли з літака із трирічною дитиною та допитували декілька годин»

Сталася ця неординарна подія з нашою землячкою та її маленьким синочком ще 20 серпня 2016 року.

– В аеропорті Львова я мала здійснити політ до Італії в Рим, де я працюю і мій чоловік. При проходженні прикордонного контролю мені повідомили, що у мене є проблеми з документами, і попросили з трирічним сином пройти у кабінет. Я одразу поцікавилася, з якими саме документами є проблеми, тому що у мене, окрім закордонного паспорта, є дозвіл на проживання в Італії. Військовослужбовець прикордонної служби (пізніше я довідалася, що її прізвище Степанюк А. В.) пояснила, що нотаріально посвідчена заява мого чоловіка на вивіз дитини за кордон без супроводу батька є підробленою. При цьому вона категорично повідомила, що за їхньою базою мій чоловік – Юрій Білоус – останній раз перетинав кордон у 2015 році, після чого в Україну не повертався, а тому не міг підписати вказаної заяви. Я пояснила, що такого бути не може, бо ми перетинали кордон разом всією сім’єю, при цьому вказала день, номер машини та пункт перетину Шегині. На що мені відповіли, що прикордонники не могли помилитися два рази! – розповіла Номер один Тетяна Назарко.

Пані Тетяна залишилася в аеропорту посеред ночі та ще й з маленькою дитиною на руках. Почала телефонувати чоловікові, щоби він надіслав якісь докази.

– Чоловік вислав фото, на якому було видно печатку з датою, коли він в’їжджав в Україну. На що мені сказали, що це може бути фотошоп. Після того повідомили, що мене знято з рейсу! На запитання, хто буде компенсувати втрачені білети і т. п., відповіді не почула. Після чого у мене вимагали давати свідчення та повідомили, що відкрито кримінальну справу! Розказувала всю правду, на що прикордонники (всього їх було 5 чоловік) реагували посмішками. Я просила, щоби до мене пустили родича, який би міг допомогти із сином, мені відмовили. Попросила безкоштовного адвоката, мені відповіли, що я маю мати довідку, що неплатоспроможна. Я пояснювала, що це непорозуміння сталося не з моєї вини, а через проблеми системи, й обурювалась, що вони не мають права тримати мене з трирічною дитиною. На що слідчий зробив зауваження і сказав, щоб я до нього не підвищувала голосу, – пригадує ті моторошні події тернопільська співачка.

Суд визнав дії прикордонників незаконними

Тетяна Назарко провела у львівському аеропорті три з половиною години з маленькою дитиною без їжі й води. Більше того, у неї вилучили заяву про вивіз дитини за кордон, однак жодного документа про це складено не було. Також не було складено та видано ніяких документів про її затримання.

– У мене анулювали білети на літак. На таксі змушена була повернутися до Тернополя та кілька днів чекати на приїзд чоловіка з Італії, тому що без вилученої нотаріальної згоди на поїздку дитини за кордон не могла виїхати з України. Крім того, ми придбали білети на автобус до Рима для всієї сім’ї, – розповіла пані Тетяна.

Загалом діями військовослужбовців прикордонної служби родині Назарків завдано матеріальних збитків на суму близько 30 000 грн.

Цілком логічно, що жінка вимагає в прикордонної служби компенсувати ці втрати, адже постановою слідчого Залізничного ВП НП у Львівській області за фактом нібито підроблення нею документа справу по відношенню до жінки закрито у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Натомість іншою постановою судді Залізничного районного суду м. Львова лейтенант Альона Валеріївна Степанюк (Львівський прикордонний загін) визнана винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-18 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення правила несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України.

Однак наші державні органи стоять не на захисті українців та їхніх прав, а на захисті своїх, якихось незрозумілих корпоративних інтересів. Бо в будь-якій цивілізованій країні, якщо державний орган помилився і це доведено судом, він визнає свою вину та компенсує людині завдану шкоду і всі дружньо розходяться. Але ця норма, на жаль, не стосується України. Державна прикордонна служба полюбовно не захотіла вирішити питання, тому Тетяна змушена шукати правду в суді.

КОМЕНТАР

Анатолій Мовчан, тернопільський адвокат:

– Відповідно до вимог ст. 56 Конституції України, кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень. А відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів може бути відшкодування моральної (немайнової) шкоди, тому цілком логічно, що сім’я Назарків добивається права на компенсацію як матеріальної, так і моральної шкоди, адже в результаті протиправних дій військовослужбовців прикордонної служби Тетяна Назарко і її родина втратила чимало власних коштів та пережила сильний стрес. Її вночі з малолітньою дитиною в незнайомому місті було знято з рейсу, фактично кинуто напризволяще. При цьому вона була звинувачена у вчиненні злочину, якого  не вчиняла. З нею поводилися, як зі злочинцем. Важко передати словами, який стрес пережив її син, який взагалі не розумів, що відбувається. Якщо щодо моральної шкоди можна ставити питання, то матеріальну мали б відшкодувати без зволікань, адже всі документи представлено, а вину прикордонника доведено в суді. На жаль, чомусь Державна прикордонна служба цього робити не хоче. Такі вже наші державні органи. Сподіваюся, що суд розставить усі крапки над «і» й більше подібна практика не повторюватиметься.

Джерело: 0352.ua

Від admin

Один коментар до “Три з половиною години з маленькою дитиною без їжі й води: Півтора року шукає правду у судах відома тернопільська співачка”
  1. Схожі історії….Руслан Савчук з тернополя теж стикнувся але вже з некомпетентністю працівників МАУ в києві

Коментарі закриті.