«Вважаєте, що для мандрівок за кордон потрібно велику суму грошей? Цей стереотип ламає тернополянин Олег Кошла. За майже п’ять років він побував у 44 країнах, останньою з яких є Перу. Своїм досвідом Олег ділиться у блозі та на сторінці Фейсбуку Free Travels», — після такого анонсу не прийти на зустріч «Перу і ще 43 країни Олега Кошли» від проекту «Мандри» тернопільської книгарні «Є» було просто неможливо. Модерував захід Юрій Матевощук.

— Ідея мандрівки народилася цього літа, коли купив авіаквитки. Я стежу за новинами всіх найбільших європейських перевізників і за акціями та знижками. Так натрапив на квитки з Амстердама в різні точки Латинської Америки. Вирішив полетіти до Перу, оскільки, по-перше,  це історично та культурно цікава країна, а по-друге, серед інших вона розташована далеко від України. Квитки в обидва кінці вартували 200 євро — як на таку відстань, то це досить дешево, — розповідає Олег Кошла.

До Мексики мандрівник дістався без пригод, а в Мехіко з’ясувалося, що наплічник, який здав у багаж… зник.

— Далі я мав летіти в перуанське Куско. Поляки, чий багаж теж загубився, запитали, чи полечу далі без наплічника, кажу, полечу, мені що. Зі мною залишилися тільки телефон, камера, зарядні, гаманець. Ну в принципі, що мені ще треба, — усміхається Олег.

Розповідає, що оскільки перебування в Перу було обмежене зворотним квитком — мав п’ять-шість днів — вирішив побувати в Куско та Мачу Пікчу. Перше місто — столиця імперії інків, засноване близько 1100 року; друге — резиденція правителів, його назвали Новим чудом світу.

— Куско трохи більше за Тернопіль, там дуже багато туристів. У плані давня частина нагадує тіло пуми. За однією з легенд, його заснував перший інка. Будівлі тут зведені із величезних каменів, ідеально підігнаних один до одного. Місто пережило два великих землетруси. Дістатися Мачу Пікчу з Куско можна по-різному. Багаті їдуть поїздом за вісімдесят баксів в один бік. А я поїхав маршруткою, яка вартує у вісім разів дешевше. За шість годин вона долає лише 140 кілометрів. Це гарна дорога, але дуже крута. Іноді автобус під’їжджає майже впритул до крутого обриву, тому це шлях для людей з міцним шлунком. Я доїхав до «Гідроелектрики». Звідти можна дістатися потягом, але я вирішив пройтися пішки й зекономити. Це десять кілометрів попри колію. Треба бути обережним, аби не збив потяг, але в принципі це безпечно, бо так йде багато туристів.

Олег Кошла розповідає, що загалом мандрівка обійшлася в близько 650 доларів. Проживання в Перу коштує чотири-п’ять доларів за ніч, ситний обід — близько двох доларів.

— Люди тут дуже привітні, прагнуть спілкування, і те, що ти не розумієш ані слова, абсолютно їх не зупиняє, — каже наостанок.

Джерело: Місто

Від admin