За двадцять років незалежності влада, на жаль, так і не спромоглася раз і назавжди поставити «крапку» у вирішенні питання місцевих довгобудів, список яких очолюють багатостраждальні нові приміщення для Тернопільської обласної наукової бібліотеки та Державного архіву Тернопільської області. А наразі через невідповідність сучасних умов зберігання існує реальна загроза, що ці обидві установи можуть втрати рідкісні та старовинні документи, які є цінним надбанням нашої культурної, історичної спадщини.

Для будівництва бібліотеки і архіву не дають грошей

Перша установа отримує кошти з обласного бюджету, друга – з державного, але їх об’єднує спільна проблема: недофінансування. Тож процес будівництва для них нових приміщень переведено в перманентну стадію: довгобуди досі не здані в експлуатацію, і коли врешті це станеться – невідомо. Для переселення головної книгозбірні Тернопільщини потрібно понад 30 млн. гривень, а для відновлення ремонтних робіт у новому приміщенні архіву області – не менше 16 млн. гривень.

Будівництво нової обласної бібліотеки розпочалось ще у 1986 році. Відтоді минуло 25 років, однак переселяти книгозбірню наразі так і ніхто не береться. Кожний новий губернатор розпочинає свою діяльність на Тернопіллі зі щирих обіцянок добудувати бібліотеку, а віз так і не зрушив з місця. Залишається тільки мріяти про те, коли ж запрацює те величезне п’ятиповерхове приміщення площею майже 1900 кв.м, розраховане на зберігання 950 тисяч примірників книг.

Можемо втратити унікальні видання

Близько 600 тисяч книг зберігається у фонді нашої книгозбірні, серед яких є унікальні та раритетні видання, рукописні книги, стародруки. Cкажімо, книги кириличного друку “Октоїх” (1738 рік), “Трідіон” (1730 рік), розповідає завідувач абонементного відділу обласної наукової бібліотеки Тетяна Ковалькова. – Найдавнішим виданням, яке наразі представлено в обласному краєзнавчому музеї, є стародрук, що зберігся з 1514 року. Окрім того, у фонді рідкісних та цінних видань налічується 242 примірники документів київської, львівської, московської, санкт-петербурзької та місцевих друкарень. Це книги XIXXX століть, науково-популярні та довідкові посібники з різних галузей, монографії.

Однак через брак приміщень читачі не мають вільного доступу до всієї цієї літератури. Більше того, протягом останніх років на укомплектування обласної наукової бібліотеки коштів взагалі не виділяється. Разом із тим, створення повноцінних умов, введення комп’ютеризованої системи обслуговування дозволило би бібліотекарям швидко і зручно працювати з читачами.

Архів немає власного приміщення від початку існування

Державний архів Тернопільської області вже багато років розташовується у приміщенні архітектурної пам’ятки XVIII століття – колишнього Домініканського монастиря. В 1992 році цю будівлю було передано Тернопільській єпархії УГКЦ. Таким чином, обласний архів досі немає власного приміщення. Не потрібно бути великим вченим, аби розуміти, що для зберігання архівних документів обов’язкові відповідні умови: вентиляційна система, температурний режим. Наразі ситуація сумна, оскільки через їхній неналежний рівень в окремих архівосховищах утворився грибок, що може призвести до пошкодження, а то й втрати важливих документів.

–          Зараз проводимо ремонт у сховищах архіву. Минулого року повністю відремонтували систему опалення, електричну щитову, – розповідає директор Державного архіву Тернопільської області Юрій Гумен. – Якщо установи інших галузей фінансуються за залишковим принципом, то архів області взагалі не отримує коштів. Виживаємо самотужки: впорядковуємо документи організацій, фірм, проводимо їхній поточний контроль, надаємо рекомендації, довідки, виконуємо міжнародні проекти.

Архів області має понад 3600 фондів, де містяться документи з 1557 року. Це, зокрема, документи Духовного Собору Почаївської Успенської лаври 1557-1939 років, дані про її маєтки, підприємства та земельні володіння, зразки книгодрукування. Cоціально-економічне та громадсько-політичне життя області протягом 1905-1939 років відображають фотодокументи. Також в архіві зберігаються розсекречені документи фондів після 1939 року. Про утвердження української державності на Тернопільщині свідчать кінодокументи 1991-2004 років.

Довгобуди наразі заморожені

На сьогодні роботи на обох об’єктах призупинені. Керівництво області чекає дій з боку уряду. Однак чітких сум, які будуть виділенні для добудови, і терміни здачі в експлуатацію нових приміщень не називають.

Через недофінансування усі ремонтні роботи в новому приміщенні обласного архіву призупинили в грудні минулого року. Для їх відновлення потрібно мінімум 16 млн. гривень. Важко говорити про остаточну суму, оскільки ніхто не може визначити кошторисну вартість сучасного обладанння для зберігання документів архіву. Торік із державного бюджету було виділено 2 млн. гривень, а виконано робіт – більше, ніж на 3 млн. гривень. – Інформує начальник управління капітального будівництва обдержадміністрації Олег Островський. – Що стосується довгобуду обласної бібліотеки, то його нова кошторисна вартість складає більше 30 млн. гривень. Плануємо, що цього року він фінансуватиметься стовідсотково, але які будуть для цього виділені суми і коли це станеться, – я не володію такою інформацією.

Зі сторони керівництва облдержадміністрації, звичайно, направлені заявки до Кабінету Міністрів про ситуацію з довгобудами обласних архіву і бібліотеки. Представники влади обіцяють, що як тільки уряд прийме відповідні рішення щодо перерозподілу коштів, роботи будуть продовжені. А от працівникам цих установ та простим тернополянам залишається тільки чекати і навіть не згадувати про давню українську приказку щодо обіцянки-цяцянки…

Від admin