Кажуть, що встигнути здійснити все заплановане неможливо, так само як і робити кілька справ одночасно. Проте зустрічаються люди, котрі, якщо й не встигають займатись усім цікавим для них, то хоча б можуть реалізувати  себе в різних життєвих позиціях. Голова Тернопільського обласного осередку ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування» Христина Білінська є уособленням активної, працелюбної,  суспільно-свідомої молодої людини, котра намагається брати від життя максимум позитиву. Взамін дівчина робить чимало корисного та необхідного для рідного міста.

 

Розкажіть кілька слів про себе: де здобуваєте освіту, чим займаєтесь сьогодні?

 

– Я – студентка четвертого курсу  психолого-педагогічного відділення Інституту педагогіки і психології  Тернопільського національного педагогічного університету. Окрім того, очолюю ТОО ВМГО «Молодіжний центр працевлаштування, також я є членом студентської ради,  де є головою відділу зовнішніх зв’язків. Також я – керівник наукового товариства психолого-педагогічного відділення Інституту психології та педагогіки. Зрештою, намагаюсь активно приймати участь в громадському та науковому житті.

 

Які  у Вас стосунки з батьками:  контролюють Ваші дії чи дають простір для самовираження?

– У мене дуже хороші стосунки з батьками, тому «залізного», чіткого контролю немає. Якщо я щось прагну, вони розуміють, що це аргументоване рішення, яке є для мене важливим. Конфліктів щодо громадської діяльності або щодо інших акцій – у нас не виникає.

 

На які теми часто спілкуєтесь у сімейному колі?

 

– У нашій сім’ї чітко розподілений домашній і робочий час. До прикладу, під час вирішення ділових справ ми спілкуємось, щоб допомогти одне одному. А ввечері, коли усі відпочивають, ми обговорюємо, куди разом піти, як провести відпочинок.

 

Кому завдячуєте своїми сьогоднішніми здобутками: собі, друзям, батькам, щасливому випадку?

 

– Без щасливого випадку теж не обійшлося. Але все чого я прагнула не здійснилось без допомоги певних людей. Всі, хто мене оточують, вносили частинку  своєї допомоги: ділились досвідом, давали поради, пояснення. Тобто це багато людей і напрямків, навіть наукова та громадська діяльність, студентське самоврядування.

 

Яким для Вас є ідеал сім’ї?

 

– Ідеальної сім’ї звичайно не буває, але це має бути передусім класична сім’я: чоловік, дружина, діти. Окрім того, треба підтримувати дружній зв’язок із всією родиною.

 

Чим захоплюєтесь?

 

– Можна сказати, що я колекціоную особисті  грамоти з різних напрямків діяльності. А оскільки мені дуже подобається наукова діяльність і я з радістю нею займаюсь, то багато грамот саме з цієї галузі.  Зокрема мій напрямок — психофізіологія, яким займаюсь ще з дев’ятого класу. Для цього описала наукові статті, вигравала на різних конкурсах, але це є моїм хобі, котре йде окремо від навчання та громадської діяльності.

 

Як відпочиваєте?

 

– Дуже люблю подорожувати. Коли я повертаюсь з мандрівки, у мене з’являється велике натхнення до праці. Тому найплідніший час роботи для мене — одразу після повернення з подорожі. Я їжджу як за кордон до своїх друзів, так і мандрую Україною. Ось минулого тижня повернулись з Чернігова.

 

Тернопіль для Вас це —… Яким уявляєте місто через 10-15 років?

 

– Тернопіль є містом чистим, охайним,  красивим, має чудове  озеро, ніде подібного й не побачиш. Я дуже люблю Тернопіль. А через 10 років, думаю, місто буде більш розвинутим, гармонійним, чистішим, сучаснішим.

 

Які основні проблеми сучасної молоді? Як їх вирішити?

 

– Нейтральність та апатія до суспільного життя та відповідальності. До прикладу, мотивом для студентів можуть бути хороші оцінки або взагалі гучна компанія в нічних клубах, натомість про громадську діяльність ніхто й не згадує. Молоді люди хочуть отримувати великі гроші, проте не думають, як стати висококваліфікованими спеціалістами. Проблема молоді — в їхньому небажанні самовдосконалюватись, тобто вони бачать себе лише в однобічному напрямку й інші розглядати не хочуть. А зараз в одному напрямку дуже важко знайти роботу, повинна бути хоча б ще прикладна галузь науки.

 

Кожна молода людина може знайти себе в одній з громадських організацій, зайняти свою нішу, бути потрібним і  побачити в собі інші якості.

 

Чому молоді люди прагнуть виїхати за кордон і будувати своє майбутнє там?

 

– Можливо, це є полегшенням для них, адже за кордоном все є, все злагоджено. У нашій державі мало хто хоче працювати з «нуля» і налагоджувати структуру, адже це є набагато важче, аніж закордоном. Логічно, що на готове місце найлегше їхати, але ж потрібно і нашу державу розвивати. Можна поїхати за кордон, набратись там досвіду, і вже на основі цього працювати в Україні.

 

Які перспективи для молоді в Тернополі?

 

– Перспективи є, варто молодим людям бути трохи активнішими. Є різні гранти, проекти, які можуть кожного підтримати, головне — бажання. Наприклад, ми хотіли зробити з науковим товариством конференцію —й зробили минулого року самостійно студентську Всеукраїнську наукову конференцію з актуальних питань психології.

 

Ваше розуміння понять: «молодь», «сім’я», «щастя», «влада», «перспектива», «батьківщина»…

 

– Молодь — це люди активні, життєрадісні, з перспективою на майбутнє, які повинні вдосконалюватись і будувати державу.

 

Сім’я — це найдорожчі люди, це там де завжди людина знайде любов, підтримку, відпочинок.

 

Влада —  це сила, що скерована на допомогу іншим людям в різних сферах життя.

 

Перспектива – це резервні можливості, які використовують для досягнення поставленої певної мети.

 

Батьківщина –  рідна земля, яку люблять просто так, не за те, що вона щось повинна давати, а за те, що людина там народились.

Ольга МОЗГОВА

Тернопільська липа

Від admin