Тернополянин Ігор Чубатий вже дев’ять років займається вирощуванням екзотичних дерев. Сад із заморських дерев господар облаштував у теплиці поруч з домом. Чого там лише немає: лимони, апельсини, мандарини, банани, інжир і навіть кавове дерево. Наразі фрукти лише цвітуть, у вересні-жовтні чоловік збере перший урожай.
– Вісім років тому я купив у київського садівника Анатолія Патія кілька саджанців лимонів, мандаринів та апельсинів, — розповідає про початок свого захоплення пан Ігор. — Спеціально для них побудував теплицю. Друзі та знайомі не йняли віри, що мені вдасться щось виростити, але я наполегливо доглядав за ними. Спочатку три роки обривав цвіт, не давав деревам плодоносити, щоб вони пішли в коріння і стали міцнішими. А тепер щороку збираю урожаї. Коли з’явилися перші плоди, всі сусіди приходили дивитися. Тепер частину урожаю залишаю собі, а решту продаю на ринку
Найбільше садівник пишається лимонними деревами. Середня вага плодів на них — 600–800 грамів. А одного разу справжній лимон–рекордсмен вродив вагою 1кг 100 грам.
– Лимони у догляді непримхливі, — зауважує садівник. — Їх достатньо раз у тиждень підливати в літню пору, а взимку лише раз на місяць. Перед поливом обов’язково підігріваю воду. Лимони люблять тепло. А от прямого сонячного проміння не люблять. Влітку на теплицю натягую спеціальну сітку. Щоб лимонні дерева краще росли, раз у місяць ґрунт підживлюю попелом, розведеним водою». За словами Ігоря Чубатого, лимони, якщо їх не зривати, можуть висіти на дереві три роки. Достиглий фрукт навесні знову зеленіє, шкірка його товстішає, а восени знову жовтіє. І так безперервно.
Фейхоа не плодоносило
Торік навесні пану Ігорю подарували саджанець кавового дерева. Чоловік посадив його у глиняний горщик і переніс у теплицю. Нещодавно кавове дерево заплодоносило, на гілочках видніються червоні ягідки. «Всередині ягідки міститься кавове зернятко, — каже садівник. — Його потрібно висушити і добре обсмажити, а потім змолоти. І ось вам справжня домашня кава».
Поруч із кавовим деревом росте інжир. Роздивляюся зелені продовгуваті плоди ближче.
– В інжирі міститься багато калію, — зазначає Ігор Чубатий. — Тому, коли знайомий привіз із Києва два саджанці, то я неймовірно зрадів. Одразу висадив їх у теплиці, але через кілька місяців почалися проблеми. Коріння інжиру настільки розрослося, що «приглушувало» ріст інших дерев. Я торік пересадив його на… город. Як виявилося, це була хибна ідея. Надворі інжир не встигав дозрівати. Тому довелося знову посадити його у горщик і повернути у теплицю. Нещодавно плоди почали дозрівати.
Відтак пан Ігор був змушений зрізати фейхоа, яке не плодоносило. Примхливе дерево не любило посухи: якщо хоч раз вчасно його не поллєш, обпадає увесь цвіт. «Можливо, фейхоа не підходять умови у моїй теплиці, — каже садівник. — Три роки я не міг знайти причини, чому воно не плодоносить, тому і зрізав. Шкода, читав, що плоди фейхоа багаті на йод.
Домашні банани
– Це бананова трава, – показує на рослину, що росте у кінці телиці.  – Вона така невелика, бо родитиме лише наступного року. В банановій траві є така особливість, після першого урожаю вона гине. Замість неї виростають маленькі щепки, які через рік плодоноситимуть.
Садівник пригадує свій перший банановий урожай. Плоди були завбільшки 10 сантиметрів і дуже соковиті. Банани ростуть гронами і достигати починають з самого низу до верху. Чоловік хоче вирощувати їх для себе, як маленьку домашню екзотику, щоб тішити рідних і друзів.
Якщо пан Ігор кудись їде, то його дружина бере на себе всі обов’язки з догляду за деревами. Чоловік каже, що їй це прекрасно вдається.
– Дружина ніколи не перечила моєму захопленню, — розповідає пан Ігор. — А навпаки, підтримувала.
У Ігоря Чубатого ще багато планів та задумів. Щоразу він із захопленням перечитує книжки з садівництва. Стежить за новинками у світі фруктової екзотики. Щороку чоловік намагаєть поповнити свою колекцію. Адже домашній тропічний сад для пана Ігоря – маленький світ, куди щоразу хочеться втектии від надокучливих буднів.

Тетяна Кузів

Тернопільська липа

Від admin