Викладач фізики і астрономії фізико-математичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка

Політ Юрія Гагаріна в космос має вкрай велике значення для науки, розвитку техніки і життя людини. Щоб це здійснити, потрібно було мати великі наукові здобутки, розв’язати технічні задачі, що й вдалося зробити вченим того часу.

Ця подія досі не втратила своєї актуальності. Вона дала поштовх злетам у науці для розробки новітніх технологій. Й справді, нові відкриття пришвидшують нові знання. Космічні досягнення використовують сьогодні в різних наукових галузях, все пов’язане між собою.

Зараз вчені працюють над спробою польоту людини на Марс. За оцінками сучасних дослідників, це може трапитись у найближчі 15-20 років. Ця подія стане величезним проривом людства. Вже відомо, що на Марсі є вода, атмосфера, проте не виявлено ознак життя у найпростіших формах – бактерій. Втім, це не означає, що його немає. Якщо науковцям вдасться довести протилежне, то знову ця новина дійсно сколихне весь світ. Це призведе до підкорення нових наукових вершин і покращання життя людини, оскільки технології в космічній галузі людина зможе використовувати і в побуті. Звичайно, що для польоту на Марс потрібні великі затрати, проте через 10-20 років ця подія дасть плідні результати.

Чому діти сьогодні не мають мрії бути космонавтом? Через меркантильність інтересів. Щоб стати космонавтом, треба багато тренуватися, працювати над собою, вчитись, але це не принесе багато грошей. Утім, сьогодні інше виховання, інший спосіб життя. Змінюється час – змінюється все.

Дотепер дослідники потужно працюють у сфері космонавтики. Тому інструменти її дослідження вдосконалюються, що дасть людині змогу пізнавати, розгадувати галактику, передбачати майбутнє.

Про політ першої людини в космос я довідався в дитинстві, що викликало в мене емоційне піднесення, позитивний настрій. У той час неможливо було не знати про це, адже всі говорили про космос і Гагаріна. Гадаю, що сьогодні ставлення до цієї події не змінилося, адже політ людини в космос сприяв стрімкому розвитку науки і техніки.

Юля КВІТКА

Від admin