Історія цього бою замовчувалася десятиліттями, обростала міфами і вигадками. І ось зовсім з недавніх часів у нас є можливість віддати шану трьом сотням молодих звитяжців, що гідно відстоювали нашу державу супроти більшовиків у бою під Крутами.

У суботу, 29 січня у ПК «Березіль» відбувся загальноміський збір патріотичних організацій міста Тернополя на підтримку українського повстанського блокбастеру «Чорний ворон» за романом Василя Шкляра. У рамках заходу відбулася  зустріч з українським письменником Василем Шклярем та  концерт присвячений 93-й річниці бою під Крутами.

Мер міста Сергій Надал:«Я не хочу сьогодні говорити, хто був винуватий у тому, що так сталося. Не хочу говорити про тих, хто розпустив професійну армію на початку створення незалежної держави. Думаю, що сьогодні потрібно говорити про той подвиг, який зробили молоді українські хлопці-крутяни. Я більш ніж впевнений, що всі вони знали, на що йдуть. А матері, які благословляли їх, знали, що благословляють на смерть. Але вони пішли і стали на захист своєї держави».

Автор книги «Чорний ворон» Василь Шкляр: «Ці молоді хлопці безнадійно чогось прагнули. Так і ми, можливо, зправдимо даний проект. Нас не перемогли тоді, бо не відібрали нашу мову. Командувач совітських збройних сил в Україні Михаїл Фрунзе на одній із нарад у розпачі сказав: «Ми ніколи не переможемо українців, поки не заберемо у них мову». Через те і сьогодні ми бачимо, яка люта битва точиться за нашу мову, і в парламенті, і в усіх куточках України, бо чия мова, того – й гроші, чия мова – того й влада, але ми переможемо! Слава Україні!»

У концертній програмі взяли участь: вокальне тріо «Гармонія», зразково-родинний ансамбль «Великодні зернятка», Тетяна Шатан, ансамбль «Парубочки» із Центру дитячої творчості, Ігор Яснюк, Василь Дунець, Анатолій Гайворонський, заслужений артист України Роман Бойко, Тернопільський муніціпальний духовий оркестр “Оркестра волі” та наймолодший учасник Марк-Антоній Вільотнік. По закінченні концерту усі бажаючі могли поспілкуватися з автором роману Василем Шклярем.

 

Від admin