Влітку подешевшають всі овочі борщового набору, фрукти, ягоди. Водночас ціни на інші продукти будуть потрохи зростати, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

“За червень овочі борщового набору подешевшають на 20%. У липні ціна продовжить падати. Найдешевше овочі коштуватимуть у серпні. Цибулю та капусту продаватимуть по 10-12 гривень за кілограм. Картопля коштуватиме близько 6 гривень. Морква – 8-9 гривень. У вересні ціни почнуть зростати. Але таких, як були у квітні і травні цього року, не побачимо навіть у грудні“, – коментує експерт.

Щомісяця 0,2-0,3% додаватимуть молоко, сир, сметана. Трохи подорожчає м’ясо.

За його словами, продовжить дорожчати хліб. Зросте до 18 грн/кг гречка. Водночас до 19-20 грн у серпні-вересні подешевшає пшоно. У свій час ціна зросла через великий попит.

Ринок яєць в Україні контролюють 3-4 великі гравці. На кожного припадає 10-14%. Вони мають по кілька птахофабрик у регіонах. Кожна виробляє 2-3% всіх яєць. Через пожежу на Васильківській птахофабриці незабаром у Києві можемо відчути невеликий дефіцит яєць. Однак за тиждень-два з’явиться продукція з регіонів. Тоді яйця перестануть дешевшати, але і дорожчати не будуть. Їх вартість буде стабільною. Сьогодні у середньому десяток вищої категорії коштує 24-27 гривень. Хоча можна купити яйця і по 7,5-9 гривень, якщо ціна акційна“, – резюмує Дорошенко.

В Україні овочі дорожчали у 25 разів швидше, ніж зростала інфляція. За рік цибуля подорожчала з 6,8 грн у квітні 2018-го до 24 грн/кг у квітні 2019 року. Капуста – з 9,2 до 24,8 грн/кг. Картопля – з 7,8 до 10,7 грн/кг. Буряк зріс в ціні з 12,7 до 14,7 грн/кг. Морква – з 12,9 до 13,1 грн.

їжа

Від admin