пенсіонерМрієте про спадкоємця, а довгоочікувана вагітність все не настає? Не поспішайте панікувати. Зачаттю можуть перешкоджати не тільки фатальні, але й незначні причини. Головне – їх знати і вчасно ліквідувати.

1. Вік

Незважаючи на те, що сучасні жінки виглядають молодшими і відчувають себе набагато краще, ніж їхні мами і бабусі в тому ж віці, з роками репродуктивна здатність організму знижується.

Найвища вірогідність зачаття – у молодих пар (до 30-33 років). У цьому віці ймовірність того, що вагітність настане протягом року регулярного статевого життя, становить 25%. У 35 років шанси завагітніти у жінки в 2 рази нижче, ніж в 20 років. У 40 років ймовірність спонтанної вагітності становить 10% в порівнянні з 20 річним віком, а після 45 років в абсолютній більшості випадків навіть процедура ЕКО проводиться з донорськими яйцеклітинами, так як своїх у жінки вже не залишається.

У чоловіків репродуктивні здібності падають не так стрімко. Як правило, у них здатність до зачаття зберігається аж до похилого віку. Однак і в цьому випадку потрібно пам’ятати, що вік майбутніх батьків безпосередньо пов’язаний зі збільшенням ризику народження дитини з генетичною патологією, наприклад, з синдромом Дауна.

 

2. Різке схуднення або набір ваги

Рівень статевих гормонів в крові залежить, зокрема, від об’єму жирової тканини. Різка втрата ваги (понад 15% за 1-2 місяці) часто призводить до припинення менструацій, що перешкоджає настанню вагітності.

Втім, не менш небезпечний надлишок ваги, а тим більше – ожиріння. Стрімкий набір ваги у жінок може бути симптомом полікістозних яєчників (захворювання, яке призводить до безпліддя), а в організмі чоловіка жир підвищує рівень жіночих статевих гормонів-естрогенів, що не додає йому ні мужності, ні фертильності (здатності до зачаття).

 

3. Занадто частий або занадто рідкий секс

Лікарі дотримуються думки, що оптимальний ритм статевого життя для пар, які прагнуть до вагітності – раз в 2-3 дні. Така періодичність дозволяє нормалізувати показники сперми. У чоловіків, які займаються сексом частіше, число сперматозоїдів в еякуляті знижується.

Важливо не пропустити дні овуляції (вірогідність зачаття в цей період особливо висока). Наступлення овуляції жінка може обчислити за допомогою спеціальних тестів (для вимірювання рівня гормонів в сечі і в слині).

 

4. Інфекції, що передаються статевим шляхом

Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) – одна з головних причин, що перешкоджають настанню вагітності. Сама погана слава у хламідіозу, трихомоніазу і гонореї, ураження якими в подальшому викликають порушення прохідності маткових труб (що виключає можливість зустрічі сперматозоїда і яйцеклітини). У чоловіків не вилікувані до кінця ЗПСШ порушують рухливість сперматозоїдів.

 

5. Стреси

При психологічних перевантаженнях в організмі підвищується вироблення пролактину , який пригнічує виробництво гормонів, що беруть участь в овуляції (ЛГ і ФСГ). Це перешкоджає дозріванню яйцеклітини, через що овуляція відкладається або взагалі не відбувається.

Крім цього, при стресах знижується вироблення естрогену, це заважає нарощуванню внутрішнього шару матки – ендометрію, що перешкоджає прикріпленню заплідненої яйцеклітини до стінки матки).

У чоловіків стрес знижує потенцію і призводить до погіршення характеристик насінної рідини.

 

6. Куріння

Є дані, що куріння пригнічує сперматогенез. Точна доза нікотину, здатного вбити у чоловіків сперматозоїди, невідома, але, то, що у злісних курців шанси стати батьками нижчі – факт, який не викликає сумнівів.

Згубна звичка не йде на користь і жіночому організму: смоли тютюнового диму, вдихувані при палінні, негативно впливають на яєчники і статеві клітини-яйцеклітини.

 

7. Психологічні причини

Про існування психологічних установок, що перешкоджають настанню вагітності, лікарі здогадувалися давно, але офіційно визнали це недавно. Так у жінок, націлених на кар’єру, і підсвідомо розуміють, що діти будуть їм заважати, місячні можуть пропасти самі собою.

У пар з тривалим безпліддям навпаки формується «синдром очікування вагітності», який ще більше підсилює хвилююче очікування результату лікування.

Нерідко лікарі рекомендують парам з нез’ясовним безпліддям консультацію психолога.

 

8. Імунологічна несумісність

Крім несумісності характерів, буває ще й імунологічна несумісність, коли в організмі жінки визначаються з’єднання, що перешкоджають настанню і виношування вагітності. У 6 22% пар в організмі партнерів (або у жінки, або в чоловіки) виробляються антиспермальні антитіла.

Діагностувати цей вид безпліддя теж нескладно (для цього проводиться посткоїтальний тест).

Існують і ряд жіночих, і чоловічих недуг, які можуть привести до стійкого безпліддя.

Чоловіки: епідемічний паротит, цукровий діабет, аномалії розвитку репродуктивної системи (крипторхізм, варикоцеле, гіпогонадизм), травмування репродуктивних органів, робота на шкідливому виробництві (іонізуюче випромінювання, вібрація, хімічні речовини, електромагнітні хвилі), генетичні недуги.

Жінки:полікістоз (захворювання, при якому фолікули дозрівають, але не виходять з яєчників), ендометріоз (розростання клітин ендометрію в нехарактерних місцях), патологія матки і непрохідність маткових труб, радикальні гінекологічні операції з видалення маткових труб або яєчників, запальні процеси в органах малого тазу, генетичні захворювання.

пенсіонер

Джерело: Доба

Від admin