У структурі спалахів інфекційних захворювань людини одне з провідних місць займають сальмонельози.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, де резервуаром та джерелом збудника є багато видів  тварин,  птиці.

Людина може інфікуватися при догляді за хворими тваринами, в процесі обробки туш тварин та птиці, неправильному використанні яєць в кулінарних цілях, і як наслідок – забруднення страв в процесі їх приготування (інфікований інвентар, неправильне зберігання і транспортування сировини). Накопиченню та розмноженню збудника в харчових продуктах сприяють: недотримання температурного режиму при зберіганні швидкопсувних продуктів, товарного сусідства при зберіганні, обробці сировини та готових страв. Людина може бути джерелом інфекції сальмонельозу лише в умовах стаціонару.

У Тернопільській області за 8 місяців поточного року зареєстровано 7 спалахів сальмонельозної інфекцій та одне групове захворювання (сімейне вогнище), в результаті яких постраждало 68 осіб, з них 44 дитини. Спалахи реєструвались у побуті – 4, організованих колективах – 2, закладі громадського харчування – 1.

За результатами епідрозслідування спалахів фахівцями ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” всі спалахи етіологічно розшифровані. Домінуючим збудником, що був виділений від хворих, контактних осіб та з об’єктів зовнішнього середовища під час спалахів є Salmonella enteritidis, і лише в одному – Salmonella typhіmurium.

У підсумку маємо встановлене ймовірне джерело інфекції – хворі свійські птиці, сировина яких використовувалась для приготування страв (курячі – качині яйця, куряче м’ясо). Факторами передачі інфекції слугували харчові продукти, готові страви, сировина.

Застерігаємо Вас, при покупці та використанні яєць, м’ясних та молочних продуктів будьте ретельними та уважними.

2_1691

 

Від admin