Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України зареєстрував новий випадок ботулізму. Про це IA ZIK повідомили у прес-службі установи.
За 27 липня працівники центру зафіксували один випадок ботулізму згідно з результатами моніторингових лабораторно-інструментальних досліджень.
Медики відзначили, що в Тернопільській області щороку реєструють кілька випадків ботулізму, іноді постраждалих врятувати не вдається.
За останні п’ять років найбільше випадків хвороби фіксували у 2014 році, тоді занедужала 21 людина.
«Вже в цьому році на ботулізм захворіло 4 осіб, із них 1 дитина, летальних випадків не зареєстровано. В одному випадку захворіло 2 людей з однієї сім’ї, всі хворі видужали», – повідомили в установі.
Медики нагадують, що ботулізм – це гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи.
Спричиняється мікробом, який розмножується в анаеробних умовах, тобто без доступу кисню. Захворювання викликають токсини, які при цьому виділяються.
Ризик ботулізму становлять продукти, які приготували з порушенням технологічного процесу. Це консервовані, в’ялені, копчені продукти, особливо домашнього приготування.
Інкубаційний період триває від декількох годин до 10 днів. Часто хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Люди скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні. Також можливе порушення зору: зниження його гостроти, «туман» або «сітка» перед очима, двоїння предметів.
Для профілактики ботулізму рекомендують неухильно дотримуватись вимог щодо технології консервації продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів за Цельсієм.
Зовнішньою ознакою інфікування консервів є їх здуття і неприємний запах. Однак, такі зміни бувають не завжди.
Успіх лікування залежить від того, як швидко звернулися до лікаря та ввели протиботулінічну сироватку, – зазначають медики.