Білий гриб ( Boletus edulis) відноситься до сімейства болетових, виду боровиків, через що його часто також називають боровиком. На Україні він проростає майже по всій території, де є ліси. Його можна знайти практично у всіх лісах, найбільше в мішаних, а також в широколистяних, хвойних з кінця травня до пізньої осені. Рецептів приготування даного гриба є багато, його здавна більше сушили, пекли, потім варили, смажили, тушкували, закручували в банки і т.п. Спинимося на самому простому та швидкому приготуванні страви в домашніх умовах.

Цікаве про білого гриба

Чому ж білий? Так назвали його наші предки ще в сиву давнину і, найперше, за красу(бо «біли» – це найкращий, найкрасивіший), а також за те, що під час любої обробки він не втрачав свого початкового кольору, також за відмінні смакові якості. А ще його називали «царським», чому – вже здогадайтесь самі.

Капелюшок білого гриба має коричнево-бурий колір, зазвичай він виростає до 7-30 сантиметрів в діаметрі. Хоча в деяких, особливо сприятливих місцях можна зустріти білий гриб з капелюшком діаметром 50 см. За капелюшком визначають і вік гриба: молоді особини мають капелюх, мов зонтик, у старших він більший і дещо плоский. Знизу капелюха є м’якоть, знизу на ній можна побачити дрібні отвори, а на вертикальному зрізі – трубочки. Саме там знаходяться спори у дозрілих грибів.

Ніжка середнього білого гриба становить 12 см, але часом у лісі можна зустріти і справжніх велетнів з висотою ніжки в 25 см. Форма ніжки білого гриба бочкоподібна або булавовидна, а от у старих грибів вона може статті циліндричною, діаметр ніжки зазвичай близько 7 см. Колір ніжки може бути від білого до коричневого.  Від ніжки в землю відходить міцелій, такі собі білі ниточки на зовнішній вигляд, які часто називають «корінням». Саме міцелієм, а також спорами із трубочок м’якоті достиглого гриба вони й розмножуються. Цікавим є те, що білого гриба можна розводити на присадибних ділянка у відкритому, або закритому(плівкою, в парниках тощо) ґрунтах. При цьому пам’ятаючи, що потрібно зберегти всі умови проростання гриба в лісі – тип ґрунту, вологість, освітлення та т.п.

Рецепт приготування тушкованого білого гриба

Інгредієнти: 300 – 500 г білих очищених грибів, олія, сіль, лавровий лист, чорний та духмяний перець(не мелений), 1 середня головка старої білої цибулі, зелень цибулі та петрушки, сушений корінь петрушки, сметана.

Приготування: Очищені гриби відварюють один раз протягом 30 – 60 хв., промивають на друшляку та кидають на розігріту з олією пательню більшого розміру разом з посіченою кружальцями цибулею. Перемішуючи, смажать на середньому вогні до золотистого кольору, заливають кип’яченою водою до покриття грибів. Додають 2 невеликі лаврові листки, 5-7 бубок чорного і 3-5 бубок духмяного перцю, 2-3 сушених невеликих корінці петрушки, сіль за смаком, також кидають 3-4 столових ложки сметани і все ретельно перемішують, пательню накривають кришкою. Тушкують протягом 15- 20 хв. на середньому вогні до википання половини води. Припиняють нагрівати, додають зелені за смаком, знову накривають кришкою. Дають дійти страві до 10 хв. і ось вона готова до вживання. Гарніри та салати підбирають за індивідуальними вподобаннями. Смачного!

9b1c41d6e1e20f25798bb44b53c3ce0e

Джерело: TeNews 

 

Від admin