За інформацією фахівців Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ в Тернопільській області, варто бути обережними, вживаючи овочі та фрукти, особливо ранні і пам’яти, про шкоду нітратів, які можуть у цих продуктах міститися, пише TeNews.
Спеціалісти зазначають, що нітрати нерівномірно накопичуються у різних частинах овочів, а саме:
– найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
– у листі петрушки, кропу, їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;
– у листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані;
– у шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше , ніж у м’якоті;
– в огірках, динях, баклажанах, кабачках вміст нітратів збільшується від центру лоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці;
– незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.
– Концентрація нітратів в овочах і фруктах зростає при неправильному зберіганні їх.
Позбутися нітратів в овочевій продукції повністю неможливо. А ось зменшити їх кількість все-таки можна:
промивання водою, механічна очистка;
– первинна обробка – зняття верхнього зеленого листя і видалення качану з капусти, очищення шкірки, видалення товстих стебел зелені;
– замочування овочів і фруктів у чистій воді (45 хв-1год);
– відварювання овочів у великій кількості води (одержаний відвар злити зразу ж після приготування);
– солити і заквашувати овочі (вміст нітратів зменшується);
– при вживанні моркви використовувати зовнішній шар, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.
Визначити реальну кількість нітратів в овочах та фрукта можна в лабораторних умовах. ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. Якщо ви дійсно хвилюєтесь за власне здоров’я, звертайтесь до спеціалістів, які зможуть надати вам офіційний висновок з результатами вимірювань. Консультацію з питань проведення досліджень можна отримати по телефону 25-24-15 та 25 – 14 – 39.