На сьогоднішній день на території Тернопільської області проживає 941 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. Незважаючи на складну ситуацію в країні, область активно працює над забезпеченням цих дітей належними умовами для життя та розвитку.

Завдяки спільним зусиллям соціальних служб, громадських організацій та небайдужих громадян, більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовані в сімейні форми виховання. Наразі в області функціонують 79 прийомних сімей, 15 дитячих будинків сімейного типу та 478 опікунських сімей.

З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, Тернопільщина стала прихистком для багатьох українців, зокрема і для дітей, які вимушено покинули свої домівки. На території області нині проживають вихованці двох закладів для дітей із Запорізької та Сумської областей, а також сім дитячих будинків сімейного типу, п’ять прийомних сімей, одна патронатна та 38 опікунських сімей, які переїхали з інших регіонів України.

Незважаючи на певні труднощі, Тернопільщина продовжує активно працювати над тим, щоб кожна дитина, яка опинилася в складних життєвих обставинах, отримала необхідну підтримку та турботу.