До Дня пам’яті загиблих захисників України та 10-ї річниці трагічних подій під Іловайськом в експозиції новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки «ПАМ’ЯТАЄМО І ВШАНОВУЄМО».
Аби віддати шану Героям й згадати тих, хто поклав життя за Україну, її свободу, державність і незалежність 29 серпня у музеї зібрались побратими захисників, представники влади, духовенства, громадських організацій, молодь.

Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський, вшановуючи світлу пам’ять воїнів, висловив слова подяки за священну жертву, яка ніколи не буде забута.
Для молитви за небесне воїнство запрошувався старший військовий капелан Тернопільської області, волонтер, о. В’ячеслав Кізілов. На відкритті виступили Ігор Кульчицький, заступник директора департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації і Петро Кирильчук, старший лейтенант 105-ї окремої бригади територіальної оборони, котрий передав для фондів музею нарукавні знаки польового зразка своєї бригади.
Тематичний екскурс виставковим проєктом, що відкрився із фондових матеріалів, провів завідувач відділу новітньої історії Володимир Пукач.

Куратор виставки детально розповів про героїзм захисників із Тернопільщини часів АТО, представив експонати, які слугують історичним доказом трагічних подій під Іловайськом, а це – світлини, прапор з автографами воїнів, шеврони, значки, книги, друкована продукція та ін. Програму заходу вела завідувач сектора відділу новітньої історії Наталія Українець.

10-ти річна трагедія свідчить про великий подвиг українських воїнів. З глибокою шаною схиляємо голови перед тими, хто залишив своє життя на полі бою заради нашого майбутнього. Вони віддали найцінніше – своє життя, щоб ми могли жити у вільній країні. Нехай світла пам’ять про них буде вічною, а їхній дух – живе в кожному з нас.

Оленка Крупніцька, старша наукова співробітниця художнього-рекламного відділу ТОКМ