У серці Бучі, де ще зовсім недавно лунали вибухи та панувала смерть, знову лунає дитячий сміх. Ліцей №5, який пережив жахіття окупації, продовжує бути осередком знань та надії. Завдяки спільним зусиллям громади, освітян та міжнародних партнерів, заклад відновив роботу ще у вересні 2022 року. У ньому навчаються понад 1700 місцевих дітей та дітей з числа ВПО.

В рамках моніторингової місії, представниками ГО “Жінки в Україні” було проведено детальний огляд цього закладу освіти. Експерти організації оцінили, наскільки успішно було відновлено навчальний заклад після пошкоджень, завданих війною. Особливу увагу було приділено питанням безпеки учнів, якості виконаних ремонтних робіт та доступності закладу для всіх категорій учнів.

Ліцей №5 у Бучі став прикладом того, як спільними зусиллями можна подолати наслідки війни та відновити нормальне життя. Незважаючи на пошкодження, завдяки підтримці міжнародних організацій, благодійників та місцевої громади, навчальний заклад вдалося відновити досить швидко.

Проект з відновлення ліцею був фінансово забезпечений в повному обсязі. Благодійна організація Global Empowerment Mission (GEM) взяла на себе відповідальність за реконструкцію даху, заміну вікон та відновлення харчоблоку. Завдяки їхній підтримці, вже восени 2022 року учні змогли повернутися за парти.

Представництво дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні зі свого боку профінансувало ремонт укриття, забезпечивши його всім необхідним обладнанням. Однак, через деякий час виявилися проблеми з гідроізоляцією стін. Це свідчить про необхідність більш ретельного контролю якості виконаних робіт на всіх етапах будівництва.

Розуміючи важливість енергоефективності, під час ремонтних робіт було утеплено дах будівлі, що дозволило зменшити тепловтрати. Це не лише знижує витрати на опалення, а й створює комфортні умови для навчання.

Незважаючи на значні зусилля, спрямовані на відновлення ліцею №5, питання забезпечення безбар’єрності тут не вдалося втілити з обʼєктивних причин. Ліцей №5 – це не просто навчальний заклад, а частина історії міста. Будівля, спроектована ще у 50-х роках минулого століття, має певні архітектурні особливості. Реалізація проєкту відновлення не передбачала суттєвих змін у конструкції, необхідних для впровадження технологій безбар’єрності.

Представники громадської організації “Жінки в Україні” оцінили обсяг робіт, проведених в закладі, та прозорість використання коштів. Вони поспілкувалися з місцевими чиновниками Бучанського відділу освіти та адміністрацією закладу, щоб оцінити їх досвід та підхід до відновлення закладів освіти в громаді, зрозуміти потреби та запити.

Відновлення ліцею №5 – це не просто ремонт будівлі, це вирішення питання надання освітніх послуг для дітей громади. Адже учні, які навчаються в цьому закладі, будуть будувати нову, мирну Україну. А ліцей стане для них не лише місцем здобуття знань, а й осередком спілкування, дружби та розвитку.
Відновлення Бучі триває.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області”, що реалізується в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.