Після жорстоких боїв на Київщині багато освітніх закладів зазнали значних руйнувань. Їх відновлення є одним із пріоритетних завдань для регіону. Саме тому громадська організація “Жінки в Україні” долучилася до масштабного проєкту “Контроль витрат на відновлення”, метою якого є моніторинг процесу відбудови та забезпечення прозорості використання коштів, спрямованих на відновлення.

В рамках проєкту представники ГО “Жінки в Україні” відвідують освітні заклади Бучанської та Бородянської громад. Фіксують стан будівель, перевіряють якість виконаних робіт та спілкуються з адміністрацією, представниками педагогічних колективів, з батьками. Такий моніторинг дозволяє оцінити ефективність використання коштів та виявити можливі проблеми.

Одним із закладів, який потрапив у список моніторингу, є Бучанський ліцей №3. На внутрішньому дворі цього закладу, що пережив жахи окупації, досі збереглися сліди бойових дій. Саме тут, під час захоплення міста, російські окупанти облаштували вогневу точку. Будівля зазнала значних руйнувань. Вибиті вікна, пошкоджена покрівля даху та фасад будівлі, знищене обладнання в класах – такий слід залишили по собі окупанти.


Проте, спільними зусиллями очільників громади, керівництва навчального закладу та значній міжнародній підтримці, ліцей дуже швидко відродився. На першому етапі було проведено найнеобхідніші роботи: усунено найбільш критичні пошкодження, щоб створено безпечні умови навчання для дітей.

Завдяки оперативному облаштуванню укриття на 1500 осіб, профінансованого ЮНІСЕФ, ліцей зміг розпочати навчальний рік у вересні 2022 року. Незважаючи на те, що ремонтні роботи в будівлі ще тривали, наявність безпечного укриття стало вирішальним фактором для відновлення очного навчання. Укриття стало важливим кроком для повернення до нормального життя та створення для дітей відчуття безпеки.

У ліцеї також вдалося впровадити нові технологічні рішення енергонезалежності.
Тут встановили сонячні панелі з сучасним інвектором. “Зараз ми маємо цей важливий елемент незалежності від відключень світла. Це дуже добре. Не можу поки сказати, скільки ми будемо економити коштів при їх використанні, але під час відключень світла вони нас дуже виручають“, – зазначає директорка закладу Любов Олександрівна Морозенко. Сонячна електростанція дозволяє забезпечити безперебійну роботу закладу навіть під час енергетичних криз і створює додаткові можливості для організації навчального процесу.


Окрім встановлення сонячних панелей, для опалення будівлі та добудови використовують теплові насоси. Це дозволяє забезпечити комфортні умови для навчання та роботи, зменшити витрати на опалення і зробити заклад більш екологічним.

Особливу увагу під час ремонту приділяють створенню інклюзивного середовища. На пропозицію керівництва та колективу школи до плану ремонту актової зали, який зараз виконують, внесли зміни та вирішили додати підйомник для того, аби діти з особливими освітніми потребами могли підніматися на сцену і демонструвати свої таланти. Це свідчить про те, що ліцей прагне створити рівні умови для всіх учнів.

В найближчих планах – роботи з відновлення спортивної зали та частини укриття.

Відвідуючи ліцей, спілкуючись з його директоркою Любов’ю Олександрівною Морозенко, представники ГО “Жінки в Україні” переконалися в незламності духу українців.

Незважаючи на всі труднощі, Бучанський ліцей №3 дихає новим життям. Відновлення цього навчального закладу є символом відродження всієї України. Завдяки спільним зусиллям громади, влади та міжнародних партнерів, ліцей впроваджує сучасні принципи енергозбереження та безбарʼєрності, він є безпечним місцем для навчання і розвитку нового покоління українців.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг відбудови та відновлення закладів освіти в Бучанській, Гостомельській та Бородянській громадах Київської області”, що реалізується в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Зміст матеріалу є виключною відповідальністю громадської організації “Жінки в Україні” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”.