Учені давно підрахували, що на 60 відсотків людське здоров’я залежить від того, чим ми харчуємося. Відтак більшість хвороб та проблем із зайвою вагою можна позбутися  налагодивши свій раціон. Однак це треба робити поступово та дотримуючись порад лікаря. На Apollo Next blog знайдете багато корисної інформації.

Організм не любить екстриму

Дієт справді багато, втім кожна з них має свої особливості. Буває так, що людина готується до дуже важливої події житті, хоче гарно виглядати та заради цього йде на будь-які жертви. Свій раціон зводить до мінімуму і фактично живе на одній воді та фруктах. Безперечно вона схудне, а що далі? Далі вона з такою ж легкістю набере втрачені кілограми та навіть більше. Отож, треба сідати на дієту з розумом. Є багато протипоказів до тієї чи іншої дієти, адже внаслідок відмови від певних продуктів можуть загостритися хронічні хвороби та навпаки відмовляючи собі у чомусь можна покращити загальний стан. А тому худнути краще під наглядом лікаря, який підбере дієту відповідно до ваших вікових і фізичних особливостей.

Здорове харчування це не дієта

Це означає внесення змін до способу харчування, створення моделі харчування, якою ви зможете слідувати все життя. Дієти мають тимчасовий характер. Коли ви сидите на дієті, ви можете бути голодними та думати про їжу увесь час. А після припинення дієти ви легко можете переїсти, щоб компенсувати все те, що пропустили на дієті. Харчування здоровими, збалансованими, різноманітними продуктами набагато ефективніше, особливо, якщо воно поєднується з фізичними навантаженнями.

Правила правильного харчування

  1. Лікарі радять їсти не менше п’яти разів на день. Мають бути три повноцінні прийоми їжі й два проміжні, – це фрукти, овочі, бутерброди.
  2. Важливо також розмежовувати продукти, тобто після гарячих страв не можна одразу їсти солодке, потрібно почекати хоча б годину.
  3. Слід звертати увагу на спосіб приготування їжі, адже від цього залежить кількість вітамінів, що зберігається у страві. Одним з найкорисніших приготувань їжі є запікання на вогні, при цьому тривалість приготування треба скоротити, а температуру збільшити. Це один із найбільших природних способів, особливо для риби.
  4. Овочі й фрукти корисніші у сирому вигляді, хоча є такі овочі, наприклад, морква, помідори, які свої корисні властивості максимально проявляють при термічній обробці. Не менш корисним є приготування їжі на парі, запікання в духовці, тушкування, однак тушкувати треба на слабкому вогні, у закритій посудині, з мінімальною кількістю води, щоб якнайменше втрачалося вітамінів. А от від смаження радять відмовитися взагалі.

Які продукти слід обмежити

Їжа, у якій є крохмаль, приміром, хліб, картопля, стає висококалорійною й жирною внаслідок невірного готування. Рясно приправлена майонезом картопля, смажена на маслі дійсно некорисна. А от на обід житній хліб з легким супом (без картоплі) – дуже гарна їжа для підтримки здоров’я. Крохмаль – це складний вуглевод, постачальник енергії в організм. З кондитерськими виробами експерти радять усім бути доволі обережними, адже там можна «сховати» будь-що, приправивши ваніллю чи ароматизатором. Окрім того, у солодощах міститься багато трансжирів, які утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді при високій температурі. Вперше подібну технологію використовували півстоліття тому, тоді з’явився маргарин. Активно ж застосовувати трансжири у всій кондитерській промисловості почали нещодавно. Причина проста: вони здешевлюють кінцевий продукт. Однак шматочок чорного шоколаду раз у тиждень, не надто позначиться на красі вашої фігури.

Ваша краса – у ваших руках! Головне, худнути без шкоди для вашого здоровʼя.