До Тернопільської обласної клінічної лікарні звернувся пацієнт із хімічним опіком стравоходу, внаслідок випитої невідомої хімічної речовини, що призвело до дисфагії – непрохідності їжі.
Під час ендоскопії у пацієнта діагностовано стриктуру (рубцеве звуження, – прим. авт.) стравоходу. Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину.
Як розповіли лікар-ендоскопіст Юрій Бутницький та лікар-хірург Петро Сас, пацієнту кілька разів було проведено бужування стравоходу бужами на провіднику.
«Дана методика значно зменшує ризик розриву стінки органу, порівнюючи з маніпуляціями, які виконуються «всліпу». Завдяки конусовидній формі бужа та поступово, збільшуючи номер (діаметр) інструментів, вдалося розширити просвіт стравоходу майже до нормальних показників, що дозволило пацієнту харчуватися та набирати вагу», – пояснюють медики.
Додамо, що через дискомфорт та неможливість нормально харчуватися пацієнт схуд на 15 кг.
«Сьогодні завдяки лікарям я йду на поправку. Дякую Петру Адамовичу Юрію Івановичу – вони справді професіонали своєї справи», – зазначив чоловік.