У Шумській громаді пройшов Регіональний літературний фестиваль української книжності «На білому коні», присвячений 117-й річниці від дня народження письменника Уласа Самчука, дитячі та юнацькі роки якого пройшли у с. Тилявка. Шумщина поставала місцем дії на сторінках трилогії «Волині».

Фестиваль, який був заснований у 2005 році, проходить у двох населених пунктах громади. Почалося традиційно в с. Тилявка з покладання квітів до пам’ятника письменнику та екскурсії в Тилявському літературно-меморіальному музеї ім. У. Самчука.

Згодом у міській бібліотеці у Шумську пройшов захід, у якому художні номери поєднувалися зі своєрідними виступами-презентаціями від запрошених письменників:
– Дари Корній, сучасної української письменниці жанру фентезі, лауреатки Коронації слова, Золотої письменниці України;
– Віктора Янкевича, дипломанта премії ім. О. Ульяненка;
– Сергія Синюка, призера Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2021» (був також модератором заходу).

Міський голова Вадим Боярський подякував гостям фестивалю за візит на Шумщину та висловив надію на подальшу співпрацю для розвитку культури нашого краю.

Фестиваль не лише акцентував увагу на Уласові Самчукові, а й на ролі української мови, культури, друкованого слова. Сергій Синюк під завершення заходу підсумував зустріч словами, що культура – це фундамент будь-якої перемоги!